Politică externă

Voronin propus din nou presedinte al Moldovei

24.03.2005, 00:00 9

Parlamentul de la Chisinau se intalneste astazi pentru prima data dupa scrutinul de la 6 martie, care a dus la pastrarea la putere a Partidului Comunistilor, partid care insa nu are numarul suficient de voturi pentru alegerea presedintelui tarii.


Parlamentului ii revine atributia de a-l alege pe seful statului, or, comunistii din Republica Moldova mai au nevoie de cinci mandate pentru a-l impune pe candidatul lor.


Vladimir Voronin este propunerea comunistilor la cea mai inalta functie in stat, nefiind o surpriza, ci o veste asteptata de mai toata lumea. Potrivit BBC, comunistii ar dori ca  presedinte al parlamentului sa fie actualul prim-vicepremier, ministru al economiei - Marian Lupu, care nu este membru al PCRM.


Partidul comunistilor dispune de 56 de mandate in Parlament, urmat de Blocul Moldova Democrata - cu 34 de mandate si Partidul Popular Crestin Democrat - cu 11. In cazul in care presedintele nu va fi ales in trei tururi de scrutin, vor fi convocate alegeri generale anticipate. Deocamdata este incert daca deputati ai opozitiei vor vota pentru candidatul PCRM la functia de sef al statului.


Intre timp, dupa cum informeaza sursa citata, la Chisinau au inceput negocierile pentru sustinerea viitorului presedinte. Este foarte posibil, dupa cum anticipeaza analistii moldoveni, ca "golul" de cinci mandate parlamentare de care are nevoie Partidul Comunistilor sa fie acoperit de reprezentanti ai celei de-a doua formatiuni ca pondere in legislativ - Blocul Moldova Democrata, condus de Serafim Urecheanu.


Moldova Democrata nu are nici o sansa sa-si impuna omul, dar orientarea pro-rusa a formatiunii isi poate gasi un bun corespondent in discursul de dinaintea alegerilor al actualului lider comunist, Vladimir Voronin.


Asadar, este foarte putin probabil ca Voronin sa nu ramana in functie, totusi, un nou mandat are nevoie de credibilitate in raport cu noua orientare - datand de circa un an si jumatate - a politicii externe a Republicii Moldova. Mai precis, Occidentul, in speta Uniunea Europeana, doreste ca nu doar declaratiile, ci si reforma institutionala, suprematia justitiei si presa independenta sa fie o realitate, nu invocari ale discursului oficialilor comunisti de la Chisinau. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO