Politică externă

Ziarist american ucis la Basra

04.08.2005, 19:32 8

Steven Vincent, un jurnalist american independent, a fost ucis, marti seara, in orasul Basra, din sudul Irakului.

El fusese rapit de indivizi ramasi inca neidentificati. "Rapirea a avut loc marti la ora locala 18.30 pe o strada din centrul orasului Basra", a declarat un ofiter de presa al Comisariatului general de politie din localitate.

Acest oras, al doilea ca marime din Irak, este locuit in principal de siiti. Zona sudica a Irakului, controlata de trupele britanice, este cunoscuta in general ca o zona mai sigura decat regiunile locuite de sunniti din centrul tarii.

Vincent, care se afla la Basra de doua luni, a trimis articole pentru New York Times, Wall Street Journal si The Christian Science Monitor, principalul ziar de orientare conservatoare din Statele Unite. El era, totodata, autorul unei carti despre Irak intitulata "In the red zone" ("In zona rosie").

Moartea ziaristului american se adauga unui lung sir de jurnalisti straini care au murit in Irak de la inceputul conflictului, in martie 2003. Potrivit asociatiei Reporters sans frontieres, mai mult de 60 de profesionisti din mass-media si-au pierdut viata in Irak, cei mai multi dintre acestia fiind chiar irakieni.

Ziua de ieri a fost marcata de noi violente in Irak. Explozia unei bombe artizanale in apropiere de Haditha, la 250 km vest de Bagdad, a facut 15 victime, dintre care 14 soldati americani si un translator civil. Acestia "au fost ucisi in timp ce vehiculul lor blindat a fost atacat cu un dispozitiv exploziv", se arata intr-un comunicat militar.

Cele 14 noi victime ridica la 1.811 numarul militarilor americani ucisi in Irak de la inceputul razboiului, in martie 2003, potrivit statisticilor publicate de Pentagon. Conflictul din Irak este, deja, cel mai sangeros in care s-a implicat armata americana, dupa razboiul din Vietnam (1965-1975), in care au fost ucisi 50.000 de soldati americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO