Politică

Ponta: Am moştenit de la PDL 15 „bombe cu ceas“. Cezar Preda, PDL: Premierul aruncă problemele în curtea altcuiva, dar pentru orice acuzaţie de corupţie pe care o face ar trebui să aibă şi probe

Ponta: Am moştenit de la PDL 15 „bombe cu ceas“. Cezar Preda, PDL: Premierul aruncă problemele în curtea altcuiva, dar pentru orice acuzaţie de corupţie pe care o face ar trebui să aibă şi probe

Victor Ponta a declarat ieri că în cele cinci luni de mandat s-a confruntat cu grave probleme, „moştenite“ de la fostele Cabinete, pe care a încercat să le soluţioneze. Foto Guvernul României

Autor: Mirabela Tiron, Mediafax

09.10.2012, 00:07 949

Victor Ponta, premierul României, a declarat că executivul a moştenit 15 "bombe cu ceas" de la guvernarea PDL, în cele cinci luni de mandat confruntându-se cu probleme grave pe care a încercat să le soluţioneze.

În replică, Cezar Preda, prim-vicepreşedintele PDL, a declarat că Ponta aruncă problemele în curtea altcuiva, spune "inepţii" şi "bazaconii" şi că pentru orice acuzaţie de corupţie pe care o face ar trebui să aibă şi probe.



Ce "bombe cu ceas" a menţionat Ponta

1. Sistemul de corupţie şi de crimă organizată din cadrul ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), organizat de PDL şi Sorin Blejnar. Fostul şef al ANAF a fost trimis în judecată alături de alţi 22 de inculpaţi pentru un prejudiciu de 22 mil. lei (4,8 mil. euro) în dosarul "Motorina".

2. Pierderile de la Poştă. În perioada 2008-2011 Poşta a adunat pierderi de aproape 115 mil. euro. Fără un plan eficient de restructurare, compania de stat, cu cea mai mare reţea de distribuţie din ţară, riscă să intre în insolvenţă.

3. Hidroelectrica, unde s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 mld. euro, produs de băieţii deştepţi care cumpărau energie prin contracte directe la preţuri sub cele de pe piaţă. Acum compania este în insolvenţă. Cei care au în mâini soarta companiei Hidroelectrica vorbesc de o pierdere de 100 de milioane de euro pentru 2012, record negativ în istoria companiei, chiar dacă la deschiderea dosarului de insolvenţă era estimat un profit uriaş în conturile producătorului de energie.

4. Datoriile de 700 de milioane de euro ale Oltchim. Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află într-o situaţie dramatică în prezent: 3.300 de salariaţi ai Oltchim aşteaptă să le fie plătite salariile restante, iar producţia combinatului rămâne oprită.

5. Blocajul de la POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) şi de la alte programe sectoriale sau regionale, unde fondurile europene au fost blocate din cauza deficienţelor constate. Oficialii de la Comisia Europeană au întrerupt plăţile pe POSDRU în trecut din cauza rezultatelor auditului efectuat în 2010 şi 2011.

6. Taxa de claw-back adoptată de Guvernul Emil Boc prin două OUG succesive care se contraziceau, la care a adăugat un deficit de 700 de milioane de lei în funcţionarea spitalelor, acestea nefiind bugetate şi pentru trimestrul al patrulea, potrivit premierului Victor Ponta.

7. Subfinanţarea cronică a armatei. Proiecţiile bugetare ale Guvernului Boc arătau că pentru Apărare se vor aloca 0,8% din PIB anul trecut, 0,78% din PIB anul acesta şi 0,73% anul viitor.

8. Disponibilizările din Poliţie făcute de fostul ministru de interne Traian Igaş, care spunea că reformează sistemul. Potrivit lui Ponta, aceste disponibilizări au blocat toate posturile pentru absolvenţi. Peste 5.000 de angajaţi au fost concediaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

9. Neasigurarea bugetelor pentru funcţionarea spitalelor şi plata medicilor, cele 100 de milioane de lei (23 mil. euro) angajate în faza de achiziţie a produselor informatice şi faptul că încasările de la cetăţeni nu ajungeau înapoi în servicii medicale reprezintă o "bombă", potrivit lui Ponta.

10. Creşterea preţului la gaze, lăsând astfel marile oraşe fără subvenţie la încălzire pentru această iarnă, pusă pe seama lui Emil Boc şi Traian Băsescu, care s-au angajat în negocierile cu partenerii internaţionali în ceea ce priveşte creşterea preţului la gaze.

11. Datoriile de peste 300 de milioane de lei (70 mil. euro) către bugetul de stat ale Societăţii Române de Televiziune (SRTV).

12. Diminuarea indemnizaţiei pentru mame cu 15% în timpul guvernării PDL în 2010.

13. Taxa auto. Executivul este obligat să restituie celor care au plătit în 2011 taxa de de poluare o diferenţă de 400 de milioane de euro, încasaţi ilegal la acea vreme de către Guvernul condus de Emil Boc. În acest moment, statul român are de plătit cetăţenilor români 400 mil. euro încasaţi ilegal în 2011 de către Guvernul României.

14. Guvernarea PDL nu a prevăzut niciun buget pentru punerea în aplicare a codurilor juridice, ajungându-se la situaţia ca Ministerul Justiţiei să aibă, în acest moment, conturile blocate în urma proceselor pierdute cu magistraţii.

15. Situaţia din Educaţie. Bugetul pentru cheltuieli de la Educaţie a fost de 1,03% din PIB anul trecut (5,59 miliarde de lei), de 1,08% din PIB anul acesta şi de 1,29% în 2013, potrivit deciziilor luate în timpul guvernării PDL. Ponta a spus că PDL nu a asigurat bugetul de funcţionare până la sfârşitul anului. Ponta a acuzat şi faptul că introducerea clasei pregătitoare de către fostul ministru s-a făcut doar pentru a deturna 50 de milioane de lei pentru firmele PDL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO