Politică

PPMT: Războiul USL împotriva preşedintelui a ajuns în faza sacrificării statului de drept

Autor: Pacala Dana, Vasile Magradean

04.07.2012, 20:11 178

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de PPMT şi intitulat "Să nu trădăm ce-am obţinut în '89", "războiul dus de coaliţia guvernamentală social-liberală împotriva preşedintelui ţării a ajuns în faza sacrificării statului de drept şi a regimului democratic", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Tot ceea ce s-a întâmplat în această săptămână la Bucureşti, adică supunerea mass-media publică, schimbarea Avocatului Poporului, schimbarea preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi încercările de a restrânge competenţele Curţii Constituţionale, pune sub semnul întrebării angajamentul faţă de democraţie al stângii din România. Solicităm liderilor UDMR, care deţin monopolul asupra reprezentării parlamentare a comunităţii maghiare, să se delimiteze fără echivoc şi ferm de orice acţiuni ilegale, în care, de altfel, au fost direct implicaţi cu ocazia sesiunii parlamentare extraordinare", se arată în documentul citat, semnat de preşedintele formaţiunii, Toro T. Tibor.

Conducerea PPMT mai cere UDMR să pună capăt practicii anterioare de a se alătura întotdeauna majorităţii conjuncturale şi "să nu tolereze acţiuni contrare principiilor democratice şi ale statului de drept întreprinse de actuala majoritate".

"Această demonstraţie de forţă contrară prevederilor constituţionale şi regulamentelor interne ale camerelor Parlamentului, caracterizată de către jurnaliştii români drept o «mineriadă parlamentară», prezintă toate simptomele reîntoarcerii într-o perioadă de tristă amintire. Chiar dacă, deocamdată, este lipsită de violenţe stradale, această campanie, dusă de majoritatea parlamentară cu scopul de a supune instituţiile statului de drept, poate duce la apariţia unui regim dictatorial şi izolarea ţării pe plan internaţional", se mai arată în comunicatul PPMT.

Reprezentanţii formaţiunii maghiare susţin că "urmaşii lui Iliescu, urmând exemplul conducătorului-plagiator de doctorat, se inspiră din practica mineriadelor, nefiind interesaţi nici măcar de păstrarea aparenţelor unei schimbări democratice".

"La fel ca schimbarea Guvernului, şi acest şir de acţiuni întreprinse de majoritatea actuală a fost posibil doar datorită traseismului câtorva deputaţi şi senatori, care au desconsiderat fără scrupule voinţa propriilor alegători. Aceasta este ducerea la extrem a regimului bazat pe jaf înrădăcinat în politica românească, care desconsideră limitele legale şi responsabilităţile puterii executive când este vorba de voinţa şi interesele obscure ale majorităţii aflate la putere. Şi o ţară întreagă este obligată să suporte consecinţele unei lupte pentru putere din cadrul unei elite politice din ce în ce mai iresponsabile", au susţinut reprezentanţii PPMT.

Aceştia sunt de părere că actuala criză politică de putere este un nou element care relevă deficienţele de ordin structural, România fiind "un stat ultracentralizat în care, pe lângă corupţie, factorul determinant în relaţiile politice şi funcţionarea statului este jaful".

"În lipsa pârghiilor de protecţie a comunităţilor regionale, întreaga ţară este expusă consecinţelor devastatoare ale luptei fără scrupule dusă la nivelul elitelor din Bucureşti. Singura soluţie este crearea unui stat modernizat pe baza principiilor regionalismului. Coaliţia social-liberală şi încercările sale de a introduce un regim dictatorial sunt un afront adus aspiraţiilor revoluţiei anticomuniste din '89, principiilor statului de drept şi valorilor democraţiei. Trebuie să punem capăt acestui atac dezlănţuit al social-liberalismului original românesc înainte de a produce pagube ireversibile. Diletantismul, corupţia şi urmărirea intereselor clientelei politice practicate de guvernele de până acum au dus ţara la marginea prăpastiei. Dacă la acestea se adaugă şi un sistem dictatorial instituţionalizat, România va ajunge definitiv într-o poziţie perdantă în competiţia din cadrul Uniunii Europene şi preţul acestui eşec va fi plătit, din nou, de cetăţenii care respectă legea", au adăugat membrii PPMT.

Ei au solicitat liderilor partidelor parlamentare româneşti "să nu pericliteze viitorul ţării din cauza propriilor ambiţii politice meschine".

"Noi vrem să trăim aici şi tot aici vrem să asigurăm viitor pentru copiii noştri. Nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu nu au dreptul să ne răpească acest viitor. Am trăit deja într-o dictatură şi ne-a fost de ajuns", se arată în încheierea comunicatului PPMT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO