Politică

Pregatirile pentru alegeri si referendum au intrat pe ultima suta de metri

Pregatirile pentru alegeri si referendum au intrat pe ultima suta de metri

Secretarul de stat Paul Dobre reconfirma ca referendumul si euroalegerile se vor desfasura, chiar daca simultan, in spatii diferite

19.11.2007, 17:13 21

Guvernul a alocat pana in prezent 88 mil. lei (aproximativ 26 mil. euro) pentru organizarea alegerilor europarlamentare care vor avea loc duminica viitoare si aproximativ 60 mil. lei (aproximativ 15 mil. euro) pentru referendumul privind votul uninominal, potrivit secretarului de stat in Ministerul Internelor si Reformei Administrative, Victol Paul Dobre (PNL). "Nu este obligatoriu ca sumele alocate sa fie cheltuite integral", afirma acesta care a aratat ca la referendumul din mai - pentru demiterea lui Traian Basescu - au fost alocate aproximativ 20 mil. euro din care s-au facut economii de 5 mil. euro.
Organizarea alegerilor si a referendumului simultan, pe 25 noiembrie, a pus probleme din start, intrucat ministrul internelor, Cristian David, a aratat ca cele doua evenimente nu pot fi organizate in aceleasi sectii de votare, intrucat este vorba de liste di-ferite, iar comisiile au componente diferite, potrivit propriilor legi de reglementare.
Guvernul a stabilit si intervale orare diferite pentru votarea la cele doua evenimente, este vorba de 07.00 - 21.00 la europarlamentare si de 08.00 - 20.00 la referendum. Orarele de vot urmeaza sa fie regularizate astazi, in sedinta de guvern.
Reprezentantii executivului spun acum ca votarea pentru europarlamentare si pentru referendum poate avea loc si in aceeasi sala, insa comisiile, cabinele si urnele de vot vor fi diferite.
"De regula, sectiile de votare vor fi in incaperi alaturate, atunci cand sunt organizate in scoli, iar daca este vorba de sali mari, cum sunt salile de sport, sectiile pentru referendum si alegeri pot sta impreuna, daca exista o delimitare", mai spune Dobre.
El afirma ca prefecturile au primit deja buletinele de vot, timbrele autocolante si stampilele pentru europarlamentare, in timp ce pentru referendum distributia este in curs de finalizare.
O parte a opozitiei a inceput deja sa faca acuzatii cu privire la o serie de nereguli in organizarea referendumului, potrivit sefului de campanie al PSD pentru europarlamentare, Liviu Dragnea, PNL si PD pregatesc "o frauda de proportii" la alegerile din 25 noiembrie. Dragnea a prezentat un document semnat de un lider al PD Buzau, Ion D. Popescu, adresat primarilor si viceprimarilor democrati, in care le solicita ca "in cel mai scurt timp" sa transmita la sediul PD Buzau lista cu reprezentantii PD in sectiile de votare, precum si "lista cu autocare si necesarul de combustibil". Un document similar al aceluiasi lider al PD Buzau a fost prezentat, la inceputul lunii noiembrie, si de liderul PRM CV Tudor.
Seful de campanie al PSD a aratat ca formatiunea sa este pregatita sa contracareze acest tip de actiuni de turism electoral, el precizand ca se vor stabili echipe ale social-democratilor care vor filma si fotografia orice autocare suspecte.
Totodata, Dragnea a solicitat BEC sa emita o hotarare prin care la sectiile de votare sa se afiseze textele de lege care incrimineaza infractiunea votului multiplu.
Dragnea a aratat, totodata, ca PSD va derula o numaratoare paralela la alegerile din 25 noiembrie. Dragnea a acuzat, totodata, si PNL de faptul ca isi face campanie electorala prin oferirea de mita electorala, care consta in ceasuri inscriptionate cu sigla PNL, lopeti, tuica si caltabos.
Seful de campanie al PSD a prezentat, chiar, in conferinta de presa, ceasurile inscriptionate cu sigla PNL, o lopata, mai multe sticle cu tuica si palinca si o farfurie pe care erau asezati niste caltabosi. Dragnea a sustinut, totodata, ca, in toate judetele, cu exceptia celor in care majoritari sunt maghiarii, peste 90% dintre presedintii de sectii de votare sunt membri ai PNL. Dragnea a mai spus ca pentru toate "ilegalitatile" constatate, PSD a depus fie contestatii, fie plangeri la organele abilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO