Politică

Premierul Nastase: Vrem sa guvernam si dupa 2004!

20.06.2003, 00:00 10

Premierul Adrian Nastase a acordat, ieri, un interviu agentiei Mediafax, din care prezentam extrase. Cele mai importante precizari facute de feful partidului de guvernamant, se refera la politica viitoare a PSD care poate fi rezumata in cateva cuvinte: Vrem sa guvernam si dupa 2004!
Rep.: In ce fel actuala restructurare rezolva problema eficientei Guvernului? Pina la urma, chiar daca s-a micsorat numarul de ministere, structurile sint aceleasi, numarul de oameni din nivelurile secundare nu se va modifica considerabil…
A.N.: Cred ca, in cel mai scurt timp, structura in sine se va mai subtia. Si ma refer aici la nivelurile birocratice de jos. (...) S-a simtit insa nevoia trecerii de la o structura intinsa mult pe orizontala, la o structura mai restrinsa, orientata prioritar pe verticala, cu proceduri consolidate de cooperare interministeriala si de control administrativ.
Rep: Atii vorbit de reducerea personalului...
A.N.: Acestea sint detalii care vor fi clarificate, probabil, dupa rectificarea bugetara. Dar vreau sa subliniez ca restructurarea nu presupune, in primul rind, scaderea numarului de ministri sau scaderea numarului de functionari. Este vorba de o schimbare a fluxului decizional si functional, mutindu-se accentul de pe orizontala pe verticala. Sa nu va imaginati ca administratiile europene sint foarte scazute ca numar. (...)
Rep.: Care sint, in opinia dumneavoastra, cele mai importante schimbari realizate in cadrul aparatului guvernamental?
A.N.: Cantitativ, este vorba de o scadere fara precedent a numarului ministerelor. Avem cel mai mic cabinet din ultimii 13 ani, cu doar 15 ministri, comparativ cu un cabinet anterior in care existau 23 de ministri.
Rep.: Dar calitativ?
A.N.: Este vorba de trei schimbari majore. In primul rind, o pregatire mai buna a echipei guvernamentale in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana. Veti vedea aici o intarire a ministerelor direct implicate in aceste negocieri si a transpunerii aquis-ului comunitar.
In al doilea rind, grupam mai puternic zona de competenta economica, pe masura ce unele dintre procesele tranzitiei se incheie. Punem la punct astfel un mecanism care sa functioneze constant, la turatie ridicata, care sa permita Guvernului ca, pe masura retragerii statului din economie, sa se implice tot mai mult in problemele sociale.
In al treilea rind, am vrut sa dam o importanta mai mare unor zone apropiate profilului nostru ca partid social-democrat. Si ma refer aici la zone asupra carora ne vom concentra cu mult mai multa insistenta in perioada urmatoare: sanatatea, protectia sociala, educatia si, nu in ultimul rind, munca. (...) Prin cuplarea structurilor de control, se contribuie si la lupta impotriva coruptiei, pentru ca astfel se elimina suspiciunile legate de dorinta unor corpuri de control de a-si face datoria fata de colegi de minister. Eu sint convins ca aceasta structura va avea succes.
Rep.: Domnule prim-ministru, ati declarat in momentul anuntarii noii echipe guvernamentale ca doriti o revigorare a activitatii partidului...
Trebuie sa spunem lucrurilor pe nume, pentru ca nu avem nimic de ascuns. Pentru a guverna, orice partid politic trebuie sa cistige alegerile. Noi nu putem asigura din opozitie continuitatea proiectelor majore pe care le-am initiat. Guvernarea adevarata inseamna in ziua de astazi proiecte si programe pe termen lung, a caror aplicare se realizeaza uneori dincolo din ciclul electoral. Cred ca a sosit timpul ca in Romania sa incetam sa o luam de fiecare data de la capat, ci sa mai si ducem la bun sfirsit lucrurile pe care le-am inceput si care merg bine. Si, fiindca intram intr-un an electoral, va trebui sa acordam o atentie sporita si modului in care functioneaza partidul. Iar aceasta inseamna oameni cu experienta si autoritate, care sa reenergizeze structurile si care sa mobilizeze membrii partidului. Daca pina acum am concentrat cei mai buni oameni ai nostri doar in cadrul Guvernului, e timpul sa echilibram putin lucrurile.
Rep.: S-ar putea intelege din acest transfer al unor oameni grei din Guvern la partid ca restructurarea are motivatii exclusiv electorale?
A.N.: Multi politicieni ar nega fara clipire acest lucru. Eu urasc ipocrizia si va repet un lucru pe care l-am mai spus. Dorim sa ducem lucrurile pina la capat, astfel incit sa predam celor care vor veni, la un moment dat, dupa noi, o tara noua, europeana, cu oameni mai linistiti si mai avuti. Nimeni nu poate sa faca acest lucru in patru ani de guvernare si in conditiile in care trebuie sa repare in primul rind dezastrul pe care l-au lasat altii in urma lor. Pentru aceasta, ar trebui sa cistigam alegerile viitoare si sa ducem Romania in Europa, dupa ce o vom fi adus in NATO si ne-am recladit credibilitatea si influenta externa a tarii. Vrem sa aducem in viata cetatenilor nostri dividendele economice si sociale ale integrarii. Stiu ca multi vor sari si vor spune ca premierul recunoaste public faptul ca a intrat in campanie electorala. Nimic mai fals. Sintem obligati sa guvernam la fel ca si pina acum, pentru ca orice pas gresit acum nu va face decit sa ne abata si chiar ne va impiedica sa atingem tintele despre care va vorbeam. (...) Dorim sa guvernam si dupa 2004 si nu putem sa ne facem singuri probleme. Am vazut cit de greu a fost sa rezolvam problemele pe care ni le-au creat altii si nu vom repeta aceleasi greseli. (...)  Politica romaneasca si a PSD au depasit stadiul cind un ministru suparat putea bloca activitatea unui guvern si implicit o tara intreaga. Nu vom mai asista la schimbarea unui ministru cu forta, prin incalcarea Constitutiei ... Dupa cum ati putut constata in ultimii ani, in PSD nu prea ne suparam unii pe altii; fiecare e cu capul pe umeri, isi vede de treaba si o face cit mai bine. De aceea sintem si vom ramine cel mai puternic partid politic din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO