Politică

Presedintele Islandei : Romania este rampa noastra de lansare in Europa de Est

20.09.2007, 19:07 12

Un numar de 25 de companii islandeze se gandesc sa transforme Romania intr-un centru al platformei lor de extindere in Europa Centrala si Est, aproximativ jumatate dintre acestea avand operatiuni pe piata locala, in timp ce cealalta jumatate este intr-o perioada de tatonari.
"Sunt multe companii islandeze care vor sa-si inceapa operatiunile in Romania, pentru a crea premisele extinderii in regiune", a afirmat Olafur Ragnar Grimsson, presedintele Islandei, intr-un interviu acordat ZF cu ocazia primei vizite de stat a unui presedinte islandez in Romania.
Printre companiile de origine islandeza care doresc o prezenta solida pe piata locala se numara cele din domenii precum productia de energie, sistemul bancar, serviciile financiare, real estate, constructiile, industria farmaceutica, sau tipografii.
"Sectorul energetic este cel mai atractiv pentru companiile islandeze, pentru ca este necesara dezvoltarea de energie regenerabila. Pe de o parte, rezervele de petrol se vor termina peste cateva zeci de ani, iar pe de alta parte, acesta va deveni din ce in ce mai scump, de aceea este important sa dezvoltam acum sisteme de energie regenerabile".
El a adaugat ca Romania poate urma exemplul Islandei, unde se foloseste numai energie regenerabila. "Romania are un potential extraordinar atat din punct de vedere hidroelectric, insa firmele noastre vor sa faca la dvs. si cateva sapaturi pentru a incerca energia geotermala. In Islanda am facut sapaturi de pana la 3 kilometri pentru a cauta apa care sa poata fi folosita la incalzit, iar acum vrem sa inaintam cu sapaturile pana la 5 kilometri", a spus Grimsson.
Un alt sector de interes pentru oamenii de afaceri islandezi este cel bancar si al serviciilor financiare.
"Ar fi interesant pentru romani sa lucreze cu banci islandeze, care au experienta pe piete de dimensiuni medii, spre deosebire de marile banci americane sau britanice care au o cu totul alta perspectiva", a adaugat presedintele.
In al treilea rand, islandezii sunt interesati de sectorul constructiilor, al arhitecturii intr-o perioada de boom imobiliar in Romania.
La nivelul anului 2005, valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si Islanda s-a mentinut redusa, de sub 5 mil. euro. Olafur Ragnar Grimsson spune ca aceasta valoare nu este relevanta, deoarece intr-o economie globalizata, "importante sunt investitiile necesare pentru crearea de companii capabile sa vanda produse la scara globala".
Dintre companiile islandeze o pozitie solida in Romania o are producatorul de medicamente Actavis care a cumparat anul trecut fabrica Sindan din Bucuresti pentru aproape 150 mil. euro. Actavis se pregateste sa faca prima investitie greenfield din industria farmaceutica romaneasca, in valoare de 50 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO