Politică

Presedintele si premierul, plecati in cautarea visului american

28.10.2003, 00:00 15

Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au trecut pentru o saptamana Atlanticul.
Pe rute diferite primii doi demnitari ai tarii au poposit duminica in Lumea Noua - presedintele in Statele Unite ca sa se intalneasca un pic cu George W. Bush, premierul tocmai in Brazilia, la Sao Paolo unde i se va implini un vis de zece ani: partidul pe care il conduce, PSD, va fi primit astazi ca membru cu drepturi depline in Internationala Socialista (IS) - organism international care grupeaza partidele social - democrate si socialiste din lume - dupa ce cererea sa de inscriere a stat prin sertarele IS nu mai putin de 10 ani.
Pana astazi, un singur partid romanesc (cu exceptia PSDR care a fuzionat cu PDSD in cadrul PSD) avea drepturi depline in IS - PD-ul lui Traian Basescu - lucru care a creat PSD, de-a lungul vremii, un mare handicap de imagine. Fata de alte situatii in care participarea la reuni internationale era anuntata cu surle si trambite, plecarea, duminica, a delegatiei PSD la Sao Paolo s-a produs extrem de discret, poate si pentru faptul ca, in acelasi timp, presedintele pleca din tara, spre o alta destinatie. In lipsa presedintelui si a premierului, care se vor intoarce in tara cel mai probabil duminica, fraiele tarii vor fi tinute de presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, cum prevede Constitutia.
In ce-l priveste pe Ion Iliescu, el a avut ieri o intrevedere cu seful diplomatiei americane Colin Powell, iar astazi va fi primit la Casa Alba de presedintele american George W. Bush. Acesta din urma i-a oferit lui Ion Iliescu marea cinste de a tine o conferinta de presa pe peluza Casei Albe. Presedintele va mai avea intalniri cu inalti demnitari americani, intre care secretarul apararii Donand Rumsfeld, John Ashcroft, procurorul general al SUA  si cu liderii majoritatii republicane si a minoritatii democrare din Senatul SUA, Bill Frist si Thomas Daschle.
Presedintele Ion Iliescu ar putea fi obligat sa raspunda, in timpul intrevederii cu presedintele George W. Bush si cu senatorii americani la intrebari incomode privind gravitatea coruptiei in Romania. Reprezentantii firmei americane Noble Venture au anuntat ca depun vineri in Senatul american marturie despre "cazurile de coruptie" carora a trebuit sa le faca fata in vremea in care erau proprietari ai Combinatului Siderurgic Resita (CSR), pe care l-au cumparat in 2000. Noble Ventures a dat in judecata statul roman la ICSID (Centrul International pentru Dispute Legate de Investitii) de pe langa Banca Mondiala si cere despagubiri de 353 milioane de dolari statului roman, dupa ce contractul de cumparare a CSR a fost reziliat de APAPS, anul trecut. Reprezentantii Noble Ventures se plang ca au fost expropriati si au anuntat ca i-au cerut presedintelui Bush si senatului american sa discute cu Ion Iliescu despre coruptia din Romania pornind de la cazul CSR. Noble Ventures se plange ca statul roman nu si-a respectat angajamentele contractuale de reesalonare a datoriilor istorice ale combinatului, in vreme ce APAPS acuza firma americana ca nu si-a respectat planul de investitii prevazut de acelasi contract. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO