Politică

Preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului pe 7 martie. Opoziţia boicotează discursul

 Preşedintele Traian Băsescu se va adresa Parlamentului pe 7 martie. Opoziţia boicotează discursul

Autor: Iulian Anghel

27.02.2012, 15:27 172

Războiul dintre USL (PSD, PNL şi PC) - aflată în protest parlamentar de la începutul actualei sesiuni parlamentare - şi putere continuă. Preşedintele PNL Crin Antonescu a anunţat că opoziţia nu va participa la discursul din Parlament al şefului statului care ar urma să fie pronunţat la 7 martie.

Conducerea Parlamentului a decis astăzi ca şeful statului să se adreseze Legislativului la 7 martie, în urma unei solicitări formulate vineri de Preşedinţiei. Discursul şefului statului va viza teme de politică internă.

Opoziţia nu a participat nici la consultările de la Cotroceni cu partidele politice care vizau chiar găsirea unei soluţii pentru reîntoarcerea PSD, PNL şi PC în Parlament. Preşedintele a apreciat, în urma acestor consultări la care au participat doar partidele din arcul puterii, că există puncte comune şi perspective pentru găsirea unei soluţii de reconciliere.

De asemenea, opoziţia nu a fost prezentă nici la discursul (ultimul) pe care şeful statului l-a avut în plenul reunit al Parlamentului, în iunie 2011.

În aceste condiţii, este greu de estimat cum va lua sfârşit protestul USL, dar un lucru este clar: lucrările Legislativului sunt îngreunate de lipsa opoziţiei de la dezbateri, pentru că nu întotdeauna partidele din arcul puterii pot asigura cvorumul de şedinţă.

Unele dintre condiţiile pentru încetarea protestului au fost enunţate de şeful PSD Victor Ponta la învestirea guvernului Ungureanu, dar nu sunt oficial şi ale USL. Opoziţia cere un angajament ferm că Guvernul nu va mai recurge la angajări de răspundere şi nu va mai guverna prin ordonanţe de urgenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO