Politică

Prima mare înfrângere electorală a PDL în 2011: USL a câştigat la pas Primăria Baia Mare

Prima mare înfrângere electorală a PDL în 2011: USL a câştigat la pas Primăria Baia Mare

Autor: Iulian Anghel

09.05.2011, 11:49 2308

Deputatul independent deMaramureş,CătălinCherecheş, susţinut de Uniunea Social Liberală (PSD şi PNL) acâştigat din primul tur alegerile de duminică pentru postul deprimar al municipiului Baia Mare, cu 51,6% din voturisurclansându-l fără urmă de îndoială pe candidatul PDL, MihaiPătraşcu, care nu a obţinut decât 13% din voturi, în prima marebătălie electorală (locală) a anului 2011.

Baia Mare este cel mai mare oraş dinNord-Vestul ţării cu 140.000 locuitori.

În condiţiile în care sondajele arată căpartidul care câştigă alegerile locale este cel mai bine poziţionatpentru câştigarea legislativelor, alegerile din Baia Mare aureprezentat un test pentru toate partidele cu aspiraţii de a intraîn Parlament la legislativele care vor avea loc în toamna anuluiviitor.

Ţinta făcută publică a PDL este de acâştiga sau cel puţin de a obţine un scor bun la alegerile localedin vara viitoare pentru a se poziţiona cât mai bine pentrulegislative. Iată însă că primul test, într-un fel forţat, din anul2011 nu le-a adus niciun motiv de optimism democratliberalilor.

Alegerile la Baia Mare au fost organizatedupă ce fostul primar Cristian Anghel (PNL) a fost condamnat anultrecut la închisoare fiind acuzat de abuz în serviciu şiprejudicierea bugetului municipiului cu aproape 400.000 deeuro.

Cherecheş a ajuns în Parlament, înurma legislativelor din 2008 pe listele PSD. În februarie 2010 el ademisionat din acest partid, pentru ca, în luna mai a aceluiaşi an,să se înscrie în PNL. Aventura liberală nu a durat decât până înseptembrie 2010 când Cherecheş a demisionat şi din acest partid,devenind, iarăşi, deputat independent. Totuşi, PSD şi PNL l-auspijinit pentru funcţia de primar şi, deşi nu este clar ce aport auavut aceste partide la victoria "independentului" Cherecheş, elepot să-şi clameze acum o primă victorie politică împotriva PDL carea avut un rezultat mai mult decât modest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO