Politică

Primarii PSD cer explicatii conducerii de la Bucuresti

26.01.2005, 00:00 18

Conducerea PSD a stat ieri fata in fata cu primarii social-democrati din municipii, unii dintre ei reconfirmati electoral la scrutinul local din vara, pentru prima data dupa trecerea partidului in opozitie. Atat liderii de la Bucuresti, cat si primarii au vorbit despre necesitatea de reformare a partidului si adaptare la statutul de partid de opozitie.
Multi dintre alesii locali ai PSD au cerut liderilor de la Bucuresti explicatii pentru pierderea alegerilor parlamentare si prezidentiale si au cerut asumarea responsabilitatilor.
"Cred ca ar trebui sa existe aceeasi unitate de masura si pentru succes, si pentru insucces. Trebuie sa eliminam erorile si sa-i sanctionam pe cei care le-au produs", a afirmat primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc.
In acest moment al discursului, Pendiuc a fost intrerupt de presedintele partidului, Adrian Nastase, care i-a sugerat ca ar fi bine sa vorbeasca despre efectele introducerii cotei unice de impozitare.
Despre erori politice a vorbit si Emil Calota, primarul de la Ploiesti, reales pentru inca un mandat la alegerile locale. Calota a spus ca ar trebui analizat de ce in localitatile unde primarii PSD au castigat alegerile locale, partidul a pierdut alegerile parlamentare si prezidentiale.
La randul sau, un alt primar PSD, cel de la Iasi, Gheorghe Nichita, promovat in conducerea centrala a partidului dupa locale, a identificat si unele cauze ale pierderii alegerilor: criticile venite din partea Aliantei privind coruptia si baronii locali ai PSD. O alta cauza ar fi, potrivit lui Nichita, sistemul ineficient de alegere a candidatilor PSD pentru alegerile parlamentare.
Primarul de Iasi afirma ca alegerile preliminare din partid nu a fost duse pana la capat si, prin urmare, PSD a avut de pierdut. In acest context, Nichita a pledat pentru nevoia de "democratizare a deciziei in partid".
Mai multi primari au spus ca exista probleme de comunicare in partid, intre conducerea centrala si filialele din teritoriu. Majoritatea primarilor PSD au considerat ca sunt necesare schimbari in conducerea partidului, insa au ezitat sa faca declaratii mai exacte. Un indiciu a dat primarul Constantei, Radu Mazare. El a spus ca trebuie facute "reasezari in PSD in functie de evaluarea activitatii electorale" a fiecaruia.
Critici punctuale a avut primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, care a denuntat promovarea in conducerea partidului a unor lideri fara a trece prin proba votului intern. El s-a referit la desemnarea Biroului de Coordonare, imediat dupa alegerile locale, for de conducere executiva in care au fost promovati mai multi oameni loiali lui Adrian Nastase.
"Eu cred ca nu poate sa conduca nimeni daca nu este ales. Toti trebuie sa fim alesi, ca atunci inseamna ca suntem lideri autohtoni (?!). Restul, din aceia pe care cineva pune o amprenta si vrea (!) sa-I considere lideri, nu pot fi. Lideri umflati cu pompa nu exista", a spus Vanghelie.
El a explicat ca s-a referit la membrii Biroului Coordonator si l-a nominalizat, intre altii, pe Gabriel Oprea.
Intalnirea dintre conducerea PSD si primarii partidului are loc intr-un moment in care aceasta formatiune trece prin framantari pentru preluarea puterii interne. Membrii emblematici ai celor doua grupari conturate de-a lungul vremii, Adrian Nastase si Ion Iliescu, si-au temperat, se pare, declaratiile.
De pilda, ieri, Adrian Nastase afirma ca viitoarea conducere a PSD ar trebui sa imbine experienta unora dintre cei aflati in structurile de conducere cu oameni tineri, din generatia de 40 de ani. Ar trebui, de asemenea, sa se regaseasca in stafful central, primari reconfirmati si legitimati prin votul popular, spune Nastase, ca si Nichita sau Calota.
Mircea Geoana, vicepresedinte al partidului, a pledat si ieri pentru o conducere de tip colegial in care ar trebui sa se regaseasca, deopotriva, Adrian Nastase si Ion Iliescu.
Mai rezervat s-a aratat ieri Ion Iliescu. El a spus ca deocamdata "prefera sa asculte" opiniile altora si abia apoi se va pronunta.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO