• Leu / EUR4.9480
  • Leu / GBP5.6665
  • Leu / USD5.0712
Politică

Proteste în mai multe oraşe din ţară faţă de modificarea codurilor penale şi guvernanţi

Proteste în mai multe oraşe din ţară faţă de modificarea codurilor penale şi guvernanţi

Mai multe proteste au loc în ţară faţă de modificarea codurilor penale. Cei mai mulţi oameni s-au adunat la Sibiu şi la Cluj, unde pe străzile centrale se circulă greu. La Galaţi, protestatarii au adus corturi pe care au mesaje ironice la adresa liderilor PSD, iar la Alba este ironizată Dăncilă.

Cei mai mulţi protestatari s-au adunat la Sibiu şi la Cluj, câte o mie de oameni până acum.

La Sibiu, protestatarii au pornit într-un marş Sibiu prin centrul oraşului strigând "Afară, afară, cu PSD din ţară!", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie", "Rezistăm, Justiţia apărăm", ”Hoţii, hoţii” sau ”România, trezeşte-te”.

Potrivit paginii Facebook ”Vă vedem din Sibiu”, protestul a fost organizat deoarece ”România nu se poate transforma într-o Republică a Crimei, oricât s-ar strădui o şleahtă de infractori”.

Cluj

Peste 1.000 de persoane protestează, miercuri seara, în Piaţa Unirii din Cluj Napoca faţă de modificările la Codul de orocedură penală, solicitând demisia Guvernului şi scandând "Nu vă fie frică, Ardealul se ridică", unii având tobe cu care bat ritmul scandările.

Protestatarii s-au adunat miercuri în jurul orei 19 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca având cu ei steaguri tricolore şi ale UE, dar şi pancarte cu mesaje precum "România trezeşte-te", "Anticipate", "Fără penali", "Hoţii merg la închisoare nu trăiesc pe picior mare", "Şobo Dragnea la puşcărie", "Demisia şobolan penal", "Demisia Tudorel Toader".

Ei scandează "Demisia", "Nu vă fie frică Ardealul se ridică", "Hai români hai cu toţi să scăpăm ţara de hoţi", "Nu vrem să fim conduşi de hoţi", "Liviu Dragnea La mulţi ani cu executare". Câţiva protestatari au adus tobe cu care bat ritmul scandărilor.

Unul dintre protestatari a declarat că ar trebui ca toţi românii să iasă în stradă până când Guvernul PSD - ALDE va demisiona.

"Acesta nu este un guvern al poporului, este un guvern al hoţilor. Tot ce vor este să subjuge justiţia în interesul lor personal. Au modificat codurile doar ca să îl scape pe Dragnea de puşcărie ceea ce este inadmisibil într-o ţară europeană", a spus acesta.

Participanţii la protest vor să participe şi la un marş prin centrul Clujului.

Iaşi

Aproximativ 400 de ieşeni protestează miercuri seara în Piaţa Unirii, din oraş. Oamenii s-au adunat în centrul Iaşului, într-un cerc, având la ei steaguri ale României, Uniunii Europene şi un steag al Statelor Unite ale Americii, dar şi cu vuvuzele, nemulţumiţi de schimbarea Codurilor penale.

Oamenii scandează împotriva PSD, a Guvernului, a Parlamentului şi a lui Liviu Dragnea.

“PSD, ciuma roşie!”, “Dragnea la închisoare, nu la guvernare!”, “România, trezeşte-te!”, "Hoţii, hoţii!", "Hoţii stau la puşcărie în democraţie!", "Uniţi, salvăm toată România!", "Vrem autostradă, nu penali pe stradă!", "Vrem Justiţie, nu corupţie", sunt doar câteva dintre scandări.

La protestul de la Iaşi a venit şi deputatul USR Cosette Chichirău, având o pancartă pe care scrie: "Dacă voi nu o vreţi, noi o vrem - Kovesi".

Galaţi

La Galaţi aproximativ o sută de oameni protestează faţă de modificarea codurilor penale şi guvernanţi. Protestatarii au amplasat în piaţa de lângă Prefectură trei corturi pe care au lipit poze cu liderii PSD şi mesaje ironice pentru aceştia.

De asemenea, participanţii la miting poartă pancarte cu mesajele „Persecutaţi rebelii şi vă alegeţi cu o revoluţie”, „Voi apăraţi penalii, noi alegem să vă dăm jos pentru asta”, „Aţi vândut ţara bucată cu bucată, veţi plăti pentru asta”.

Protestatarii au steaguri ale României şi ale Uniunii Europene şi scandează ”Hoţii”, ”PSD Ciuma roşie”, ”Jos PSD” sau ”ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie”.

Alba Iulia: ”Hehe, orice om îi este frică de penali”

Circa 70 de persoane protestează şi la Alba Iulia, faţă de modificările aduse codurilor penale. Un bărbat ţine în mâini o pancartă pe care este scris ”Hehe, orice om îi este frică de penali”, făcând aluzie la o greşeală de exprimare a premierului Viorica Dăncilă.

Protestatarii s-au adunat în Piaţa Iuliu Maniu din Alba Iulia, în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de modificările aduse la codurile penale, care consideră că sunt în favoarea guvernanţilor.

Oamenii scandează lozinci precum ”Hoţii, Hoţii”, ”DNA, să vină să vă ia”, ”Justiţie, nu corupţie”, Dragnea, nu uita, ţara asta nu e a ta”, ”PSD, ciuma roşie” şi au pancarte cu mesaje precum ”Când nedreptatea devine lege, rezistenţa devine datorie #văvedem”. ”Decât conduşi de hoţi, mai bine în stradă toţi”, ”Monstruoasa coaliţie PSD-ALDE-UDMR”. Un bărbat ţine în mâini o pancartă cu mesajul ”Hehe, orice om îi este frică de penali”, ironizând-o astfel pe Viorica Dăncilă care a spus, în urmă cu o lună, ”Orice om îi este frică de o plângere penală”.

Întrebat de corespondentul MEDIAFAX de ce a ales să protesteze, un tânăr a spus că este nemulţumit, în principal, de modificările aduse la codurile penale.

”Ne nemulţumesc modificările codurilor penale, sunt multe lucruri făcute în favoarea lor, decizia CCR – ordinul pe care l-a dat preşedintelui pentru revocarea şefei DNA – cu care nu sunt de acord, pentru că vor revocarea pentru a-şi duce planul la bun sfârşit, să scape Dragnea şi Tăriceanu de dosare. Din câte am înţeles vor să-l suspende pe preşedinte, să treacă legile Justiţiei, cu care nu sunt de acord”, a spus acesta.

La protest participă tineri şi vârstnici, iar o parte dintre protestatari şi-au adus şi copiii.

Proteste similare au loc la Braşov, unde au ieşit în stradă 300 de oameni, sau la Oradea.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9480
Diferență: -0,0202
Ieri: 4.9490
Azi: 5.0712
Diferență: 0,4815
Ieri: 5.0469
Azi: 5.6665
Diferență: 0,5287
Ieri: 5.6367
Azi: 5.1139
Diferență: -0,9932
Ieri: 5.1652