Politică

PSD face un pas inapoi in privinta Codului Penal si a Legii CNSDAS

17.02.2004, 00:00 12



Partidul de guvernamant pare ca joaca la doua capete. Cand este prins cu ocaua mica, da vina pe neascultarea propriilor parlamentari sau ministri. Cel putin asa a reiesit ieri din declaratiile purtatorului de cuvant a formatiunii, Bogdan Niculescu Duvaz care, in lipsa sefului direct Adrian Nastase, aflat in China, s-a delimitat de doua proiecte legislative promovare de membrii de vaza ai formatiunii.



Primul apartine ministrului justitiei Rodica Stanoiu care a avut castig de cauza in fata deputatilor cand a pus problema - in noile reglementari privind Codul Penal - a limitarii dreptului la informatie. Normele inscrise in proiectul noului Cod Penal interzic fotografierea de la distanta a proprietatilor private - deci si a caselor demnitarilor, sub pedeapsa cu inchisoarea. Proiectul a trecuta saptamana trecuta de Comisia Juridica din Camera cu concursul deputatilor PSD si cei ai PRM. Amendamentul deputatului PD Emil Boc de a se face o distinctie intre o persoana privata si o persoana publica a fost respins.



Ieri, Duvaz a revenit afirmand ca "vom corecta prevederile, daca ele au trecut asa." "Sunt de acord ca trebuie sa existe protejarea intimitatii persoanei si a familiei, dar, in ceea ce priveste interzicerea fotografierii unui obiect sau altul, mi se pare un lucru exagerat", a adaugat el.



El a aratat ca PSD va aduce modificari in acest sens a Codului Penal.



Dincolo de promisiuni, ramane insa o problema: proiectul Rodicai Stanoiu a avut, cum se intampla in toate cazurile cu proiectele de lege, girul Guvernului. A fost sustinut de parlamentarii partidului in Comisiea Juridica. Cand protestele publice s-au intensificat conducerea politica se delimiteaza de el, promitand reveniri.



Cel de-al doilea proiect - in fapt o initiativa legislativa are un destin aproape identic. A fost promovat de un important parlamentar al PSD, Ion Stan sef al unei comisii care controleaza un serviciu secret - SRI. Proiectul propune ca preotii sa nu mai intre sub incidenta CNSAS, propune stergerea din dosare a unor nume si limitarea mandatului membrilor CNSAS de la sase ani la patru ani. Asta ar insemna ca mandatul actualului CNSAS ar urma sa expire chiar inainte de alegeri. Or, unul dintre rosturile CNSAS este acela de a lumina relatia candidatilor la functii in stat cu fosta Securitate.



"Nu are girul partidului.", a spus ieri Duvaz, fara a intra in detalii. Ar fi totusi bizar ca proiectul lui Stan sa nu aiba conducerii aprobarea PSD. In toamana anului trecut, partidul de guvernamant a stabilit printr-o decizie interna ca orice initiativa a unui parlamentar al partidului trebuie aprobata de sefii ierarhici, mergandu-se chiar pana la varful partidului. Ca norma generala, orice initiativa a unui parlamentar trebie sa aiba punctul de vedere al Guvernului, deci guvernarea PSD stie de acest proiect.



Duvaz si-a mai exprimat ieri mirarea ca in ceea ce priveste colaborarea cu fosta securitate opinia publica manifesta mai multa intelegere fata de manii opozitei decat fata de cei ai puterii. 
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO