Politică

PSD isi face planuri sa guverneze cu UDMR si PRM

02.08.2004, 00:00 23

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a declarat, la sfarsitul saptamanii, dupa reuniunea Biroului Executiv Central - for de conducere largit al partidului - ca respinge o colaborare cu PNL si PD, insa nu exclude o alianta cu PRM. Opozitia critica apropierea partidului de guvernamant de formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor, calificand-o "toxica pentru viitorul Romaniei".
"Exclud o alianta preelectorala cu partide care, in mod evident, reprezinta o politica de dezastru economic, de esec, faliment, partide care au dovedit ca intr-o echipa de guvernare nu pot sa produca decat dezastre, algoritme si neimpliniri. De aceea, nu vom face o alianta cu PNL si PD", a spus Nastase.
In ceea ce priveste o eventuala relatie cu PRM, in perspectiva guvernarii, liderul partidului de guvernamant nu a fost la fel de transant. Adrian Nastase a ocolit sa raspunda daca PSD va opta pentru o alianta postelectorala cu partidul condus de Corneliu Vadim Tudor. Dar nici nu a exclus-o. "Aceasta problema nu se pune in momentul de fata. Nu cred ca dupa alegeri noi va trebui sa punem problema in acest mod. Sunt convins ca PSD va castiga alegerile, ca vom fi primul partid cu rezultate bune in alegeri si putem sa formam un guvern care sa continue lucrurile bune", a afirmat presedintele PSD. Daca in ceea ce priveste relatia cu PRM, dupa alegeri, partidul de guvernamant lasa lucrurile incerte, inainte de scrutinul electoral PSD spune raspicat ca nu ia in calcul o colaborare cu formatiunea lui C.V. Tudor. Mai exact, Adrian Nastase a spus ca PSD nu va face o alianta preelectorala cu PRM.
Relatiile dintre PSD si PRM par sa cunoasca o noua evolutie in ultimele doua luni, dupa primul tur de scrutin al alegerilor locale. PRM, partid ce incearca sa convinga ca a renuntat la discursul extremist si ultranationalist care l-a individualizat in politica romaneasca, si-a indulcit tonul critic fata de politica guvernamentala si actiunile partidului de guvernamant. In schimb, si-a concentrat atacurile asupra Aliantei PNL-PD. Ultimul exemplu este conflictul deschis dintre Nati Meir, consilierul presedintelui PRM, si senatorul liberal Radu F. Alexandru, scandal ajuns pe masa Parchetului National Anticoruptie.
In plus, la ultima intalnire de la Cotroceni - ce a avut loc in urma cu trei saptamani - presedintele acestui partid, Corneliu Vadim Tudor, a vorbit clar despre intentia de a guverna dupa alegerile parlamentare alaturi de PSD si despre o intalnire avuta cu presedintele executiv al partidului de guvernamant, Octav Cozmanca. Cozmanca a confirmat ca intalnirea a avut loc acasa la Corneliu Vadim Tudor, intre cele doua tururi de scrutin si a avut drept obiect de discutie colaborarea in plan local a celor doua formatiuni. Apropierea dintre PRM si PSD a fost vizibila si in timpul negocierilor pentru formarea majoritatii in consiliile judetene si alegerea presedintilor acestor structuri locale. Urmare a intelegerilor politice intre PSD si PRM, iar in unele cazuri si atragerea de aceeasi parte a PUR, a determinat rasturnari de situatie in anumite judete. Anume, judete in care Alianta PNL-PD a obtinut mai multi consilieri a esuat in formarea majoritatii din cauza lipsei de sustinere din partea partidelor "arbitru", PRM si PUR.
PSD pare sa fi ezitat, pana acum, sa raspunda acestor semnale ale PRM. Mai comod, din perspectiva beneficiilor de imagine, pentru partidul de guvernamant ar fi continuarea parteneriatului cu UDMR. Insa, la mijloc sunt cateva semne de intrebare. Marko Bela, presedintele Uniunii si promotorul parteneriatului cu PSD in formatiunea maghiara isi pierde sustinerea si influenta in interior. Vocea curentului radical pare sa fie tot mai puternica. In acelasi timp, pentru prima data UDMR este concurata la alegerile parlamentare din interior de Uniunea Civica Maghiara, formatiune alcatuita de curentul radical, si in aceste conditii exista riscul ca nici una dintre cele doua formatiuni sa nu depaseasca pragul parlamentar. O solutie pentru a depasi acest impas a fost identificata prin acceptarea, pe listele UDMR a candidatilor UCM la alegerile parlamentare. Ideea aduna tot mai multi sustinatori, desi initial fusese respinsa de Marko Bela.
Dar, in pofida acestor probleme interne, UDMR are alternativa la parteneriatul cu PSD. Alianta PNL-PD a transmis, in repetate randuri, ca ia in calcul UDMR ca potential partener de guvernare in situatia in care rezultatul alegerilor i-ar permite acest lucru. In aceste conditii, Uniunea a dat de inteles ca este decisa sa-si vanda scump sustinerea politica. Dupa o intalnire cu Adrian Nastase, saptamana trecuta, in care liderul PSD punea problema continuarii parteneriatului politic si dupa alegeri, Marko Bela spunea ca UDMR va decide pe cine va sprijini politic doar dupa scrutinul general. La scurt timp plusa, spunand ca nici un partid romanesc nu ar avea oferta electorala pentru minoritatea maghiara.
Theodor Stolojan, copresedinte al Aliantei PNL-PD, a criticat apropierea dintre PSD si PRM spunand ca desi este "o relatie naturala" ea este extrem de toxica pentru viitorul Romaniei. Presedintele liberal sustine ca presedintele PSD Adrian Nastase, "in disperarea de a se agata de putere", este in stare sa sacrifice integrarea in Uniunea Europeana, facand intelegeri cu un partid extremist. PSD ar fi interesat mai degraba, potrivit lui Stolojan, de "refacerea patrulaterului rosu din 1993-1994" decat de o colaborare cu UDMR intrucat formatiunea maghiara ar obtine un scor prea mic si nu-i va permite PSD accesul la putere. Totodata, liderul aliantei clarifica, din punctul sau de vedere, care ar dori sa fie relatiile cu UDMR dupa alegeri. Alianta D.A. considera ca ar colabora "bine" cu Uniunea daca ar ajunge la guvernare insa cu conditia ca formatiunea maghiara sa-si asume responsabilitatea guvernarii, nu sa astepte sa-i fie satisfacute taote cerintele precum in mandatul PSD. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO