Politică

PSD: Masurile economice au fost depasite de realitati si trebuie regandit sistemul

PSD: Masurile economice au fost depasite de realitati si trebuie regandit sistemul

Geoana spune ca strategia economica adoptata la inceputul anului nu s-a dovedit corecta

29.06.2009, 18:23 14

PSD va anunta la finele saptamanii un program propriu de atenuare a efectelor crizei, care, spun social-democratii, include solutii economice pe viitoarele sase luni: sunt puse in discutie cota unica de impozitate si impozitul forfetar.

"Solutiile economice pentru un program de atenuare a crizei pe viitoarele sase luni, care sa prevada situatia la zi si ce ne propunem pana la sfarsitul acestui an, vor fi elaborate in cursul acestei saptamani si comunicate, probabil, colegilor de guvernare la inceputul saptamanii viitoare", a declarat Bogdan Niculescu-Duvaz, purtator de cuvant al partidului, dupa o sedinta in care, printre propuneri au fost inaintate cea a eliminarii cotei unice si a revenirii la cota progresiva de impozitare.
Potrivit lui Duvaz, social-democratii cred ca la sase luni de la preluarea guvernarii de catre PSD si PD-L, se impune elaborarea unei analize la nivelul Guvernului privind politicile economice si masurile de atenuare a crizei. "In opinia noastra, masurile economice pe care ni le-am propus au fost depasite de realitati. Situatia s-a inrautatit si masurile trebuie revizuite. O buna parte dintre ele nu au creat efectele pe care ni le doream si vom avea o discutie foarte serioasa cu partenerii de guvernare, cu propuneri serioase. Aici nu e vorba de a arunca mingea de la unul la altul, ci sa facem cu totii propuneri si un angajament solid pentru urmatoarele sase luni", a mai spus Duvaz.
Recent, presedintele PSD, Mircea Geoana a sustinut ca modelul imaginat de actualul guvern trebuie modificat pentru ca nu functioneaza. Or, ceea ce pune in discutie PSD este cota unica de impozitare, dar si impozitul forfetar recent introdus, chiar daca acest impozit forfetar a fost adoptat la sugestia social-democratilor. Potrivit lui Marian Vanghelie, liderul PSD Bucuresti, introducerea impozitului forfetar a reprezentat cea mai proasta actiune intreprinsa de actualul Guvern.
"Cea mai proasta actiune pe care a luat-o Guvernul din punct de vedere economic, de la inceput pana acum, este impozitul forfetar. Cred acest lucru,
l-am spus si la coalitie de la inceput, am sa spun de acum incolo pe toate drumurile. Este anapoda, este o chestie care te scarpini cu pieptenul pe spate, daca ati vazut formula asta", a spus Vanghelie.
El a aratat ca se va "concentra", impreuna cu o echipa de specialisti, pentru a "veni" cu niste formule viabile pe care le va propune PSD si coalitiei, iar daca va fi necesar, va intreprinde si o serie de actiune de popularizare a acestora, in Bucuresti sau in tara.
Intrebat daca va propune eliminarea impozitului forfetar, Vanghelie a spus: "Cred ca Guvernul, in urmatoarea perioada, va trebui sa reflecteze, dar rapid - nu peste sase luni, nu peste opt luni, nu peste doisprezece luni - pentru ca a creat un blocaj in sistemul economic. Va trebui vazut cate firme s-au desfiintat de la inceputul anului, care sunt firmele care s-au desfiintat, cat castigau acele firme pe fond sau cat creau evaziune, cine crea evaziunea si cine a ramas. Trebuie facut un calcul economic".
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO