Politică

PSD se vede nevoit sa carpeasca din mers legile anticoruptie

03.06.2003, 00:00 12

Mult mediatizata lege anticoruptie a generat multiple controverse-atat in ceea ce priveste publicarea averilor demnitarilor cat si in privinta incompatibilitatilor in care se afla o parte dintre acestia- care au obligat Guvernul si PSD sa revina repetat asupra acestui act normativ.
Mai grav este ca nici legiuitorul nu pare edificat asupra felululi in care ar putea lamuri punctele slabe ale legii: controlul veridicitatii declaratiilor de avere, al evolutiei averilor in timpul mandatului public, aplicarea ferma a principiului incompatibilitatii intre functia publica si afaceri- de altfel, unul din punctele cheie ale pachetului legislativ.



Declaratiile false de avere atrag excluderea
Legea anticoruptie ar putea pune conducerea PSD in situatii delicate. Cum legiuitorul nu a putut anticipa ingeniozitatea politicianului roman-in mod cla unii dintre acestia nu si-au precizat dimensiunea exacta a averilor, altii "s-au amuzat" in acte publice declarandu-si cavourile, cateii, terenurile in metrii cubi, copiii-, acum se vede nevoit sa corecteze aceste iesiri cel putin nonsalante. Partidul de guvernamant cel puti este dispus sa-i dea afara din partid pe cei care au facut declaratii false. "Daca Justitia va dovedi ca au mintit, vom interveni noi", a declarat Mirom Mitrea. Ministrul PSD a fost intrebat ieri la conferinta de presa a PSD ce s-ar putea intampla cu deputatul Culita Tarata-un magnat al afacerilor din domeniul agricol- si consilierul general Cristian Popescu-cunoscut mai degraba sub pseudonimul Piedone, ale caror declaratii contrazic flagrant realitatea. Intrebat daca vor fi sanctionati politic cei doi pentru ca ar fi facut declaratii false de avere, vicepresedintele PSD Miron Mitrea a spus ieri ca s-ar putea ajunge pana la excluderea lor din partid. Din pacate, Miron Mitrea nu a avut o solutie de principiu pentru aceasta problema. "Nu este treaba noastra sa facem verificari. Presa este vigilenta si ne bazam pe asta", este opinia lui Mitrea. Dar nu presa trebuie sa se ocupe de inadvertentele din declaratii- sunt nenumarate cazuri in care firmele, actiunile sunt trecute pe numele sotiei-ci un organism al justitiei sau fiscal. De altfel, legea anticoruptie nu are instituit nici un mecanism de control al veridicitatii declaratiilor de avere. Ele sunt depuse la inceputul si la sfarsitul mandatului, refacute anual daca este cazul, si pot fi cel mult comparate.



Comitete si Comitii
Dupa ce la sfarsitul saptamanii, Guvernul a promovat o ordonanta de urgenta care sa modifice legea astfel incat sa oblige demnitarii sa declare sumele integrale din conturi, ieri, Delegatia Permanenta a PSD a decis sa infiinteze o Comisie politica, condusa de ministrul Octav Cozmanca, care sa aduca clarificari in ceea ce priveste incompatibilitatile.  Despre aceasta noua Comisie liderii PSD nu au spus exact in ce baza este constituita-pentru ca legea anticoruptie nu specifica o asemenea structura- si nici daca este in subordinea Guvernului sau a partidului de guvernamant. De ce a fost nevoie de o noua Comisie care sa interpreteze legea anticoruptie, in ceea ce priveste incompatibilitatile, nu este foarte clar. Nici Miron Mitrea nu a reusit sa fie explicit: "Este nevoie de o aplicare unitara a legii. Sa nu se interpreteze diferit de la un judet la altul, de la o functie la alta. De exemplu sunt directori ai institutiilor descentralizate din teritoriu, ale caror functii sunt asimilate functionarilor publici. Spre exemplu cei care conduc Comisiile de munca, somaj, sunt considerati functionari publici. Directorii directiilor de sanatate publica, insa, nu sunt considerati functionari publici. In ce situatii trebuie aplicata legea?". Legea anticoruptie precizeaza insa ca cei asimilati functionarilor publici trebuie sa se retraga din functiile politice. Sau din conducerea institutiilor locale. Iar, in cazul PSD, multi dintre directorii acestor structuri teritoriale sunt si lideri ai filialelor locale ale partidului de guvernamant, fapt recunoscut recent si de ministrul administratiei publice Octav Cozmanca. Iata ca si in cazul incompatibilitatilor PSD recurge la o solutie pompieristica, pe criterii de partid, a carei componenta nu garanteaza obiectivitatea deciziei.



Parlamentarii au regimul lor
Nu numai in teritoriu au fost ridicate semne de intrebare cand a fost de rezolvat chestiunea incompatibilitatilor. Tonul a fost dat de senatori si deputati, care au sustinut ca nu inteleg de ce, pentru a-si mentine mandatul parlamentar, trebuie sa renunte la afaceri: fie ca este vorba de directoratul unui spital, al unei edituri, sau o firma de import-export. In Comisiile juridice parlamentare au fost discutii prelungite insa lucrurile nu sunt inca lamurite. Daca avizul comisiilor juridice a avut caracter consultativ, saptamana aceasta ministrul justitiei a fost chemat la Parlament sa ajute la luarea unor decizii privind incompatibilitatile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO