Politică

PSD si PD-L alearga umar la umar la nivel de tara. PNL isi consolideaza pozitia pe podium

PSD si PD-L alearga umar la umar la nivel de tara. PNL isi consolideaza pozitia pe podium

Click pentru imaginea marita

04.06.2008, 20:47 11

Diferenta fata de al doilea competitor, PD-L, este insa infima si se poate spune ca cele doua formatiuni sunt practic umar la umar. Datele sunt insa privite cu retinere de oamenii politici. De pilda, premierul Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca PSD este pe cale sa piarda puterea in administratia locala - si adevarul este ca social-democratii au condus pana in prezent aproximativ 40% din administratia locala.
Rezultatele partiale confirma o lupta la varf in trei - PSD, PD-L si PNL, fata de acum patru ani, cand lupta s-a dus in doi - intre fosta Alianta PNL-PD si PSD.
La consiliile judetene PSD obtinuse, dupa numararea a 92% din voturi, 28,4%, urmat la foarte scurta distanta de PD-L cu 28,2% si de PNL cu 18,9%. De asemenea, PSD castigase 28,1% din presedintiile consiliilor judetene, urmat in aceeasi ordine de PD-L (27,9%) si de PNL (20,1%). La consiliile locale PSD castigase 11.436 de consilieri, PD-L 10.382 si PNL 8.024 de consilieri.
De remarcat este ca principalele doua partide se mentin in jurul procentului de 28-30% dintre optiunile de vot, in vreme ce la alegerile locale precedente PSD si Alianta PNL-PD s-au invartit in jurul procentului de 35%.
Fata de alegerile cele mai apropiate de cele de duminica (alegerile europarlamentare din toamna trecuta) PSD a crescut puternic, in jur de 10 procente. De asemenea, PNL a crescut si el si ajunge, iata, a treia forta politica cu aproximativ 20 de procente, ceea ce inseamna ca liberalii pot inclina balanta la alcatuirea majoritatilor in consiliile locale si judetene. PD-L care nu era constituit la acea vreme pastreaza in mare scorul fostului PD. UDMR care este a patra forta politica si-a conservat procentul obisnuit, cel de 7%, si nu pare sa fi pierdut prea mult de pe urma aparitiei pe scena politica a unui rival, Partidul Civic Maghiar. De asemenea, rezultatele confirma caderea PRM care se invarte in jurul procentului de 5% si cresterea usoara a PNG-CD care cu cele patru-cinci procente a reusit sa intre in unele consilii locale si chiar in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Pe masura ce numaratoarea se apropie de final, rezultatele confirma ca multe dintre resedintele de judet au fost castigate din primul tur. Este vorba despre Constanta (Radu Mazare - PSD), Brasov (George Scripcaru - PD-L), Cluj (Emil Boc - PD-L), Sibiu (Klaus Johannis - Forumul Germanilor), Timisoara (Gheorghe Ciuhandu - PNTCD), Piatra-Neamt (Gheorghe Stefan - PD-L), Baia Mare (Cristian Anghel - PNL), Targu-Mures (Dorin Florea - PD-L) sau Arad (Gheorghe Falca - PD-L). In resedintele de judet unde se va organiza turul al doilea, de pilda la Iasi sau Galati, lupta se da tot intre PSD si PD-L.
In judete au inceput deja negocierile pentru formarea majoritatilor in consilii inca de dinainte ca rezultatele finale sa fie omologate.
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ieri ca Uniunea va trebui sa duca o politica de aliante postelectorale in foarte multe locuri din tara, prioritate avand intelegerile cu PNL, in timp ce aliantele cu PRM vor fi excluse.
"O politica de aliante va fi necesara in foarte multe locuri. De fapt, exceptiile vor fi acelea unde nu vom avea nevoie de o alianta", a spus el, adaugand ca UDMR are un criteriu "foarte ferm si foarte sigur" in ceea ce priveste fortele politice cu care Uniunea nu se va alia, Marko dand ca singur exemplu PRM.
"Nu cred ca la nivel local, in mod obligatoriu, trebuie sa copiem aliantele care exista la nivel national, dar totusi exista o prioritate pentru noi in acest sens", a aratat liderul Uniunii.
El a mai spus ca problema aliantelor este "de actualitate". deoarece in aceste zile vor incepe negocierile privind constituirea consiliilor judetene.
Intrebat daca, in acest moment, exista intelegeri in privinta celui de-al doilea tur de scrutin pentru desemnarea primarilor, liderul UDMR a raspuns negativ.
Presedintele filialei Bistrita-Nasaud a PSD, deputatul Emil Radu Moldovan, a declarat ca orga-nizatia pe care o conduce este dispusa sa poarte negocieri pentru constituirea con-siliului judetean, dar si a celui muni-cipal atat cu PNL, cat si cu PD-L, insa prima optiune sunt liberalii.
In alte parti PSD sau PD-L se pregatesc de opozitie.
Presedintele PSD Suceava, Gavril Mirza, a confirmat ca in Consiliul Judetean Suceava PSD va face opozitie, asa "cum a dorit electoratul", aratand ca aceasta situatie reprezinta un semnal, iar PSD va analiza cu ce a nemultumit electoratul sucevean. Consiliul a fost castigat de PD-L.
La Bihor, este randul PD-L sa se pregateasca de opozitie
Presedintele PD-L Bihor, Petru Filip, a declarat dupa o sedinta de analiza a rezultatelor obtinute in primul tur ca partidul sau trebuie sa-si asume, pe plan local, rolul de partid de opozitie dupa ce a pierdut alegerile locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO