Politică

PSD si PD-L se cearta pe miile de posturi libere dupa politizarea administratiei

PSD si PD-L se cearta pe miile de posturi libere dupa politizarea administratiei

Geoana si Boc au aprobat cu entuziasm, la centru, politizarea administratiei. Blocajele au aparut in teritoriu

25.05.2009, 19:35 26

Liderii coalitiei se intalnesc astazi pentru a rezolva neintelegerile dintre PSD si PD-L legate de numirile in functii la nivel national si la nivelul deconcentratelor, in conditiile in care pentru sute, daca nu mii de directori din institutiile deconcertate, au expirat preavizele, potrivit unei ordonante de urgenta care politizeaza administratia publica.

PSD acuza PD-L ca reprezentantii sai "masluiesc" examenele astfel incat reprezentantii social-democrati sa ramana pe dinafara.
In urma unei ordonante de urgenta a Guvernului prin care sefii institutiilor deconcentrate (inspectorate sanitare, scolare, institutii din finante sau din agricultura) sunt inlocuiti cu directori angajati pe baza unui contract de management, unii dintre fostii sefi au ramas de la finele saptamanii trecute fara slujbe, intrucat le-a expirat perioada de preaviz, potrivit legii.
Nu exista o statistica sau cel putin ea nu a fost facuta publica in privinta numarului celor care au ramas fara job. Insa cei vizati de ordonanta sunt aproximativ 11-12.000 si nu este limpede cati dintre ei au fost reangajati in baza noilor norme fiind apropiati de partidele la putere si cati au fost pusi pe liber.
Si PSD, si PD-L au aprobat entuziasti masura politizarii administratiei, dar acum social-democratii se cred inselati si sustin ca unii ministri PD-L, intre care cel al finantelor si cel al economiei, pun bete in roate numirii oamenilor apropiati social-democratilor in functiile vacante.
"Maine (astazi - n. red.) vom avea o alta intalnire unde trebuie discutat. Sunt niste lucruri care nu sunt foarte clare si eu, daca nu inteleg foarte bine, nu am cum sa stau linistit", a sustinut ieri Marian Vanghelie, liderul PSD Bucuresti.
 
PSD acuza "dublul discurs" al PD-L
Vanghelie a ajuns, in ultima vreme, o voce importanta in PSD - el ii critica foarte vocal pe partenerii din coalitie, neputand in aceeasi vreme sa fie acuzat ca ar critica Guvernul din care face parte, pentru ca nu face parte din el.
"Trebuie sa finalizam odata numirile la nivel national, numirile pe deconcentrate, toate astea. Jocurile astea de culise nu le inteleg", a sustinut Vanghelie.
Cu cateva zile in urma secretarul general al PSD, Valeriu Zgonea, l-a acuzat pe ministrul Pogea ca are "un dublu discurs" si ca nu respecta protocoalele judetene de numire pe functii a oamenilor din cele doua partide. "Smecheria aia cu examenul in care mai vine o persoana de la PD-L care de fapt e mai buna si se pupa cu reprezentantul PD-L in comisie nu mai tine in Romania anului 2009", a sustinut Zgonea.
Ce se va transa totusi astazi? Unul dintre liderii PD-L, Gheorghe Flutur, afirma ca in sedinta coalitiei se va discuta "despre absorbtia fondurilor europene".
Vanghelie sustine insa ca i-a transmis lui Adriean Videanu lucrurile care nemultumesc PSD, el exprimandu-si speranta ca acestea sa fie rezolvate si "clarificate", pentru ca "altfel nu e in regula". "Sunt o serie de neclaritati, incepand de la anumite numiri pana la anumite aspecte care sunt de ordin administrativ. In momentul cand simt ca ne incurcam special, ma deranjeaza. Nu am spus nimic de Guvern, daca nu mi-a convenit impozitul forfetar, am tacut din gura, am spus in interior, dar daca vad ca lucrurile nu merg in regula, ma retrag si spun ce am de spus", a afirmat Vanghelie. Intrebat la ce ministere sunt respectivele neintelegeri, Vanghelie a sustinut: "Amestecate. Sper ca maine sa rezolvam. Sunt un pachetel de problemute, care ma framanta si nu mai am rabdare", a spus Vanghelie.
 
Tinta social-democratilor, ministrii Videanu si Pogea
Ministrii vizati de PSD sunt, in principal, Videanu si Pogea.
Surse din PSD au precizat, citate de Mediafax, ca nemultumirea liderului PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, tine de numirile la Tarom, RA-APPS si aeroport, unde el ar dori sa-si instaleze propriii oameni.
Guvernul a aprobat recent modelul-cadru al contractului de mana-gement care trebuie semnat de catre directorii serviciilor deconcentrate, numiti in functie prin schimbarea vechii conduceri, si care contine clauze generale privind indicatorii de performanta care trebuie indepliniti de acestia. Insa PSD spune ca oamenii PD-L nu respecta aceste lucruri.
Directorii care preiau serviciile deconcentrate vor incheia un contract de management limitat in timp, pentru maximum patru ani, prin care se angajeaza si sa elaboreze strategii conforme politicii Guvernului, fiind schimbati daca sunt considerati "necorespunzatori".
Contractul de management este asimilat contractului individual de munca, conferind titularului vechime in munca, si poate fi reziliat in cazul neindeplinirii obligatiilor prevazute in document. In acest proces, PD-L face "smecherii", considera PSD.
Nemultumirile PSD se refera si la presupuse sicane pe care ministrii democrat-liberali le-ar face secretarilor de stat social-democrati.
Pe de alta parte, si PD-L are nemultumiri. Parlamentarii acestui partid urmau sa se intalneasca aseara cu presedintele Traian Basescu, una din chestiunile pe care alesii intentionau sa le ridice fiind cum isi pot respecta promisiunile din campanie dupa realizarea aliantei cu PSD.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO