Politică

PSD si Voiculescu cer anchetarea situatiei imobiliare a lui Traian Basescu

16.02.2005, 00:00 14

Proprietatile imobiliare ale presedintelui Basescu, mai precis felul in care si-a dobandit o parte dintre acestea, fac obiectul unui denunt public pe care PSD il anuntase ca intentie, dar pe care l-a depus ieri la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Sase senatori ai PSD au depus documentul la Parchet, pe care i l-au adresat procurorurului general Ilies Botos, caruia ii cer sa ancheteze ceea ce au numit fals in declaratii, uz de fals si abuz in serviciu.
PSD ii atribuie lui Basescu in acest caz calitatea de cetatean si de fost primar general al Capitalei. Ca presedinte al tarii, Basescu are imunitate. La momentul izbucnirii scandalului legat de dobandirea unei case nationalizate in timp ce era primar al Bucurestilor la un pret modic, Basescu a anuntat ca renunta la locuinta respectiva. El a mai spus, tot acum cateva zile, ca isi asuma legalitatea afacerii pe care a incheiat-o pentru cumpararea casei din centrul orasului.
Separat de acest demers, PSD a mai anuntat si intentia de a infiinta o comisie speciala de ancheta la Camera Deputatilor asupra situatiei imobiliare a sefuilui statului. La Camera Deputatilor a ramas, de la inceputul anilor 90, nerezolvata, situatia mai multor politicieni care au fost acuzati ca si-au dobandit la preturi insignifiante case care pe piata imobiliara sunt extrem de pretioase.
Intentia celor de la PSD, cu infiintarea unei comisii de ancheta strict pentru proprietatile presedintelui tarii, pare sa fie sustinuta chiar din arcul guvernamental. Presedintele partidului aflat in coalitie cu PD si PNL, este vorba despre PUR si Dan Voiculescu, a lasat sa se inteleaga ca este de acord cu o astfel de comisie si i-a cerut lui Basescu sa aprobe (de principiu, seful statului nu are atributii in acest sens) infiintarea acesteia.
In denuntul PSD, Basescu este acuzat de savarsirea mai multor infractiuni prevazute in Codul Penal, in cazul apartamentului din strada Mihaileanu, iar Parchetul ICCJ este rugat ca, in acest caz , sa procedeze "conform Constitutiei si legilor".
Intre altele, cei de la PSD spun ca Basescu si-a cumparat casa incriminata, in 2003. Mai devreme insa acesta inchiriase casa respectiva, in august 2002,, in timp ce inca mai era in vigoare un contract de inchiriere tot pe numele sau a unui apartament din Maresal Prezan nr. 4 (blocul in care a locuit Basescu impreuna cu Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu). De asemenea, lui Basescu i se mai imputa si faptul ca a cumparat apartamentul cu circa 20.000 de euro (la o suprafata de locuit de circa 400 mp) pe cand valoarea de piata a imobilului la anul 2003 era estuimata la circa 150.000 de euro.
Potrivit lui Iorgovan, imunitatea presedintelui Traian Basescu nu inseamna "exonerarea de raspundere a cetateanului Romaniei Traian Basescu". Iorgovan arata ca, potrivit Constitutiei Romaniei, presedintele se bucura de acelasi gen de imunitate ca si parlamentarii, neputand fi deci tras la raspundere exclusiv pentru opiniile politice. Presedintele Traian Basescu a decis sa solicite Administratiei Fondului Imobiliar (AFI) anularea contractului de vinzare-cumparare a apartamentui din casa situata pe strada Stefan Mihaileanu nr.2, dupa ce presa a publicat materiale referitoare la acest apartament si la modul in care a fost dobandit. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO