Politică

Puterea si opozitia, in disputa pentru schimbarea sistemului electoral

14.01.2004, 00:00 21



Partidele parlamentare au semnat ieri, un protocol care stabileste ca alegerile parlamentare si primul tur al scrutinului prezidential sa fie convocate la 28 noiembrie 2004. Acest protocol a fost semnat inclusiv de parlamentarii PRM, desi cu cateva ore inainte Lucian Bolcas, liderului grupului parlamentar din Camera Deputatilor, acuzase Guvernul ca prin acest document vrea sa transfere Parlamentului responsabilitatea privind stabilirea datei alegerilor.



Desi PSD a propus initial organizarea scrutinului legislativ si a primul tur de alegeri prezidentiale pe 12 decembrie, iar al doilea tur prezidential o saptamana mai tarziu, partidul de guvernamant a acceptat calendarul electoral propus de opozitie dupa ce PRM si PD au avertizat ca vor boicota alegerile.



Daca asupra datei alegerilor legislativ s-a ajuns la un punct comun, in ceea ce priveste convocarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor, partidele nu au cazut de acord. PSD a anuntat, prin vicepresedintele Viorel Hrebenciuc, ca isi mentine pozitia, anume ca sustine alegerea primarilor printr-un singur tur de scrutin, care va fi organizat pe 6 iunie. Pe aceeasi linie este UDMR. Insa, PSD este dispus sa negocieze acest punct. In schimb, opozitia cere organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor, la doua saptamani de la primul tur. Asa cum stau acum lucrurile, decizia finala va depinde de cine va lasa de la el la negocieri. Intrucat hotararea se va lua prin votul a doua treimi din numarul parlamentarilor din Comisia parlamentara electorala, proportie pe care nu o are nici puterea, nici opozitia. Este de asteptat insa ca si la alegerile din acest an sa se respecte cutuma scrutinelor anterioare, anume, alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Aceasta practica ar permite partidelor sa negocieze sustinerea in comun a candidatilor mai bine plasati, ceea ce face parte din jocul politic democratic. Mai mult, primarul ales in urma organizarii a doua tururi de scrutin se va bucura de o mai larga legitimitate.



Un alt punct cheie ramas in divergenta este sistemul de vot pentru Parlament. Luni seara, intr-o emisiune televizata, premierul Adrian Nastase a acuzat Alianta PNL-PD ca nu doreste "cu adevarat" alegeri uninominale. Liberalii si democratii au anuntat, inca de la inceputul discutiei legate de schimbarea sistemului de vot ca sustin introducerea sistemul mixt atat la Camera Deputatilor cat si la Senat. In acelasi timp, PSD a anuntat ca sustine, in paralel, introducerea votului uninominal la Senat si candidaturile unor independenti pe listele electorale ale partidului. Or, intre cele doua sisteme de vot nu sunt diferente esentiale. Insa, introducerea sistemului de vot uninominal implica reconfigurarea circumscriptiilor electorale. In acest moment, harta administrativa a Romaniei se suprapune cu "harta" circumscriptiilor electorale, intrucat un judet inseamna de fapt o circumscriptie. Odata cu introducerea votului uninominal numarul circumscriptiilor va creste iar creionarea lor se va face dupa principii aleatorii. In aceste conditii, analistii politici considera ca prin reconfigurarea circumscriptiilor, PSD va fi avantajat intrucat va reusi "sa sparga" fiefurile traditionale ale altor partide - precum Constanta, Brasov, Timis - si prin divizare sa obtina controlul asupra lor. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO