Politică

Puterea si opozitia isi disputa obiectivul de aderare

05.01.2006, 19:27 8

Integrarea trebuie sa fie in 2006 prioritatea absoluta a intregii clase politice, afirma vicepremierul Marko Bela, cel care are in sarcina si coordonarea activitatilor din domeniu.

"Noi vrem ca acest an sa fie ultimul in afara Uniunii Europene pentru Romania, dar trebuie sa fim extrem de solidari, extrem de disciplinati si extrem de eficienti, iar orgoliile si interesele de partid sa fie lasate deoparte", a spus ieri vicepremierul.

El a vorbit in acest context despre prioritatile Executivului si ale propriei sale formatiuni politice, UDMR, care pun accentul pe dezvoltarea infrastructurii in special in Ardeal pe descentralizare si in special pe adoptarea legii privind statutul minoritatilor nationale.

Colaborarea cu opozitia nu va fi insa lina, sau cel putin asa a dat de inteles fostul negociator-sef cu UE, Vasile Puscas, acum deputat PSD. Puscas a afirmat ieri ca integrarea europeana la 1 ianuarie 2007 este asumata de PSD atat in perioada guvernarii, cat si in opozitie, si a sugerat ca premierul Calin Popescu-Tariceanu ii dispretuieste.

Puscas a amintit episodul de acum trei saptamani, cand premierul a prezentat in Parlament un raport privind stadiul aderarii si a atacat dur PSD care in perioada guvernarii ar fi negociat prost capitolele de integrare. Fostul demnitar PSD afirma ca premierul a dat dovada de "atitudine bolsevica" atunci cand a spus opozitiei "cine nu-i cu noi e contra tarii".

Deputatul social-democrat a adus in discutie afirmatiile recente ale liderilor noii presedintii austriece a Uniunii Europene care nu promiteau mare lucru Romaniei si Bulgariei, tari care ar trebui sa adere la

1 ianuarie 2007.

In mandatul Austriei va avea loc un ultim raport lamuritor al Comisiei Europene asupra progreselor inregistrate de Romania. Cancelarul austriac Wolfgang Schussel, presedintele acestei tari, Heinz Fischer, si lideri crestin-democrati au vorbit in ultimele zile despre optiunea 2008, aplicata celor doua state, in cazul in care acestea nu ar reusi sa duca la bun sfarsit reformele asumate in negocierile cu UE. Schussel a afirmat ca Romania si Bulgaria ar trebui sa adere in 2007, 2008 cel mai tarziu, declaratia sa venind in contradictie cu asigurarile administratiei de la Bucuresti care au promis romanilor ca doar un an ii mai desparte de apartenenta la UE.

Schussel a indulcit tonul, vorbind despre progresele inregistrate de Bulgaria in lupta impotriva crimei organizate, insa pentru deputatul PSD Vasile Puscas afirmatiile acestuia, precum si cele ale purtatorului de cuvant al CSU din Bundestag inseamna un avertisment serios.

"Cand cei doi spun ca Romania si Bulgaria trebuie sa fie constiente ca aceste conditii de aderare elaborate si stabilite de comun acord, inseamna ca intr-adevar Guvernul trebuie sa se trezeasca la realitate si sa munceasca din greu, serios si dedicat, pentru realizarea obiectivului de integrare la 1 ianuarie 2007", a spus Puscas.

In vara, Wolfgang Schussel se declarase convins ca aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana va fi amanata de Comisia Europeana. Afirmatia cancelarului austriac venea la cateva zile dupa respingerea in Franta si Olanda a tratatului constitutional european, atunci cand scepticii au decretat sfarsitul Uniunii Europene. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO