Politică

Quayle: Sper sa existe o lupta anticoruptie, indiferent de persoane

31.01.2005, 00:00 14

Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania, Quinton Quayle,  vorbeste, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, despre vizita presedintelui Traian Basescu la Londra, care are loc astazi, despre integrarea Romaniei in UE si despre lupta impotriva coruptiei.
 Diplomatul britanic afirma ca vizita la Londra a sefului statului roman reflecta dorinta Marii Britanii de a avea o consultare imediata cu noul presedinte al Romaniei. "Cand Romania va deveni membru al Uniunii Europene, presedintele Basescu va fi persoana-cheie cu care Tony Blair va dori sa discute, avand in vedere ca Romania va fi a saptea ca marime intre statele membre UE. Vizita se desfasoara intr-un moment esential al procesului de integrare europeana. Romania a inchis negocierile de aderare anul trecut, dar munca grea de-abia acum incepe", a declarat Quinton Quayle. Ambasadorul britanic considera ca ultimele doua capitole inchise in negocierile cu UE - "Justitie si Afaceri Interne" si "Concurenta" - sunt cele mai sensibile, pentru ca exista puncte specifice ce trebuie respectate pentru a se evita aplicarea clauzei de salvgardare.
Marea Britanie va detine presedintia UE in al doilea semestru al acestui an, cand vor fi evaluate progresele Romaniei. 
 Marea Britanie a atras atentia de multa vreme, in mod public, asupra coruptiei din Romania.
Ambasadorul britanic considera ca premierul Tony Blair si presedintele Traian Basescu vor discuta acest subiect.
"Cred ca cel mai incurajator lucru care se intampla, si sunt foarte impresionat de el, este startul in forta al acestei noi administratii. Am avut convorbiri cu multi dintre noii ministri, ca si cu presedintele si primul ministru si am fost impresionat de hotararea, profesionalismul si modul energic in care doresc sa lupte impotriva coruptiei", a declarat diplomatul britanic.
 Quayle adauga ca cel mai important lucru pentru a avea succes in lupta anticoruptie este ca  aceasta sa fie purtata nu de politicieni, ci de institutii, care trebuie sa fie independente fata de clasa politica.
 Intrebat daca a primit semnale referitoare la o posibila "vendetta" contra PSD, ambasadorul britanic a afirmat: "Presedintele Basescu si Guvernul stiu foarte bine ca ar fi o mare greseala sa isi indrepte atentia doar asupra unui singur partid politic. Ei isi dau seama de pericol si sunt sigur ca nu vor ca acest lucru sa se intample, ci doresc sa existe o lupta anticoruptie indiferent de persoanele implicate".
Intrebat in legatura cu ridicarea vizelor pentru romanii ce calatoresc in Marea Britanie, ambasadorul a raspuns ca este un subiect foarte sensibil care presupune rezolvarea altor aspecte precum imigratia ilegala si munca la negru, contrabanda si cererile de azil. "Daca putem solutiona aceste probleme, atunci sunt sigur ca putem elimina vizele pentru romani", afirma Quayle.
Programul presedintelui Basescu la Londra va cuprinde, pe langa intrevederea cu Tony Blair, intalniri cu reprezentanti ai BERD, cu oameni de afaceri importanti, parlamentari britanici, cu ministrul de Interne si, in final, o intalnire cu printul Charles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO