Politică

Referendumul, in acelasi interval orar cu alegerile europene

Referendumul, in acelasi interval orar cu alegerile europene

Premierul Tariceanu a modificat legea referendumului in sensul dorit de presedintele Basescu

20.11.2007, 19:58 22

Guvernul a decis ieri sa uniformizeze orarul de vot la alegerile europarlamentare si la referendumul privind introducerea votului uninominal, dupa ce initial prevazuse pentru consultarea convocata de presedintele Traian Basescu un interval mai scurt in care alegatorii puteau sa-si exprime optiunile.
Asadar, votarea pentru cele doua evenimente care se vor desfasura simultan in 25 noiembrie va avea loc in intervalul orar 07.00 - 21.00. Uniformizarea orarului pentru cele doua evenimente fusese ceruta de presedintele Traian Basescu.
Potrivit Executivului, masura de ieri se va aplica doar in cazul referendumului national din 25 noiembrie. Legea privind organizarea referendumului prevede ca scrutinul se desfasoara intre orele 8.00 - 20.00. Alegerile si referendumul de duminica marcheaza debutul unui ciclu electoral care se va incheia in decembrie 2009, odata cu alegerile prezidentiale. Pana atunci, din sase in sase luni vor fi organizate alegeri: in primavara anului viitor alegerile locale, in toamna anului viitor alegeri parlamentare (care pot fi totusi amanate pentru primavara lui 2009), alegeri europene din nou - convocate in toate statele membre ale UE si alegerile prezidentiale din 2009.
Cu doi ani inainte de finalul acestui ciclu de alegeri tensiunile sunt deja la cote maxime. Democratii - favoriti in sondajele de opinie la europarlamentare - ameninta societatile publice de radio si televiziune cu tribunalul, in cazul in care nu vor informa corect cu privire la referendumul presedintelui Basescu privind votul uninominal. Secretarul executiv al PD Elena Udrea, de profesie avocat, a sustinut ca SRTv si SRR sunt obligate in baza legilor de organizare, a legii referendumului sa faca informarea corecta a cetatenilor.
Ea a explicat ca, potrivit unei decizii a Consiliului National al Audiovizualului din 25 octombrie 2007, reflectarea evenimentelor legate de referendum trebuie sa respecte regulile legate de impartialitatea si pluralismul de opinii din legislatia audio-vizuala si ca in emisiunile informative pot fi reflectate evenimentele legate de referendum si pot fi reflectate modalitatile tehnice de organizare si de desfasurare a acestuia, in cadrul emisiunilor de dezbatere, punctele de vedere pro si contra fiind reflectate in mod egal. "Pentru ca au fost refuzate aceste emisiuni de dezbatere, am considerat ca este datoria noastra si dreptul nostru de a actiona cele doua institutii in instanta", a precizat Udrea. Tot democratii au cerut Guvernului sa faca publica lista alegatorilor cu drept de vot la alegeri si la referendum, invocand faptul ca Ministerul de Interne si Institutul de Statistica au prezentat cifre diferite cu privire la numarul cetatenilor cu drept de vot. Liderul PD Emil Boc a sustinut ca Institutul National de Statistica a anuntat, pe 1 iulie 2007, ca au drept de vot 17.396.549 de cetateni, iar MIRA a aratat ca ar fi 18.276.825 de romani care pot vota.
In aceeasi vreme, dinspre PSD ploua cu acuzatii de fraudare a alegerilor. "Sunt indicii serioase ca exista un plan bine pus la punct de fraudare a alegerilor, in care sunt incluse sacose cu bani si turismul electoral. Cei de la PD s-au specializat in astfel de chestiuni", a precizat liderul PSD, Mircea Geoana, care a participat ieri la inaugurarea centurii ocolitoare a municipiului Pitesti, unde au mai fost prezenti si premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul liberal al transporturilor Ludovic Orban. "Am venit astazi la Pitesti ca sa dejucam planurile PNL, pentru ca nu mi se pare normal ca un proiect 100% PSD sa fie acaparat de actuala putere. Din punctul meu de vedere cred ca la aceasta festivitate trebuiau invitati si Nastase cu Mitrea", a afirmat liderul PSD.
Partidele minore au ridicat si ele glasul unele impotriva altora. Liderul UDMR Marko Bela, amenintat cu tribunalul de catre liderul PC Dan Voiculescu, pentru ca ar fi incalcat Constitutia prin instigari la violenta impotriva romanilor, a replicat ca acesta nu incearca altceva decat sa castige puncte prin acuzatii nefondate. "Domnul Voiculescu paseste pe urmele lui Gheorghe Funar, care si el a anuntat acum cateva saptamani ca ma da in judecata. Observ ca din ce in ce mai multi politicieni incearca sa obtina procente stand pe umerii mei", a declarat Marko Bela.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO