Politică

Regele Mihai afirma ca iarta, dar nu uita. Sa fie vorba de actualul regim?

28.01.2004, 00:00 39



Regele Mihai a tinut luni seara, la Palatul Elisabeta, in fata mai multor reprezentanti ai societatii civile care i-au fost aproape in ultimii ani, un discurs in care si-a justificat apropierea fata de autoritati, aratand ca schimbarea sa de atitudine nu trebuie interpretata drept o incurajare a politicii actualei guvernari. Mesajul fostului suveran este un raspuns la dezamagirea si criticile provocate de prezenta sa alaturi de presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si alti membrii marcanti ai actualei puteri la mai multe evenimente publice. Aceasta a fost interpretata ca un gir al fostului suveran la adresa actualei puteri.



"Multi dintre voi s-au intrebat de ce am acceptat, in ultimii trei ani, sa particip la unele evenimente la care prezenta mea ar fi fost de neconceput, in anii dinainte. As vrea sa impartasesc un principiu de la care nu m-am abatut niciodata: A ierta nu inseamna a uita. (...) Am sustinut ideea romaneasca, din 2001 incoace, dinauntrul Romaniei, dar nu pentru ca vreau sa incurajez o anumita directie politica, nici pentru ca sunt dispus sa inchid ochii la aspecte grave din societatea romaneasca, ci fiindca momentul european pe care il traversam nu trebuie ratat", a spus Regele Mihai. Fostul suveran a continuat, mai explicit: "Inca din primele declaratii pe care le-am facut in 2001, am mentionat ca sunt anumite lucruri care ma despart de cei aflati la putere astazi, dar ca incerc sa ajut tara bazandu-ma pe interesele ei fundamentale".



Regele Mihai a dat aceste explicatii desi, in acelasi discurs a aratat ca nimeni nu este in masura sa-i ceara "socoteala": "In cei peste 60 de ani in care am facut fata istoriei si dementei continentului, putini mi-au stat alaturi, in momente grele. Cel putin in Romania, a fost aproape un obicei sa raman singur in momente cruciale, din 1940 incoace. Asadar, nu cred ca exista nici macar un singur om in viata, pe acest pamant, care sa aiba dreptul moral de a-mi cere socoteala".



Mesajul fostului suveran pare sa fi fost adresat in special audientei de la Palatul Elisabeta, formata din cateva zeci de persoane cunoscute pentru simpatiile fata de Casa Regala, intre care liberalii Dinu Zamfirescu, Constantin Balaceanu-Stolnici, Alexandru Paleologu, fosti deputati taranisti cunoscuti drept pro-monarhisti, Rodica Coposu, pianistul Dan Grigore.



Voalat, Regele Mihai a facut apel la elita romaneasca ca revitalizeze "spiritul gentilomilor" in viata romaneasca, aratand cu regret: "Comunismul a lovit doua fundamente ale Europei: a marginalizat credinta si a ucis spiritul nobil".



Ulterior, fostul suveran a extins mesajul, vorbind despre teme care i-au fost straine pana acum, precum coruptia: "Stiu ca sunteti infuriati pentru nivelul inca mare al coruptiei, de cresterea inceata a bunastarii".





"Ce a fost furat este incomensurabil"



Regele Mihai a clarificat, din punctul sau de vedere, si problema retrocedarii bunurilor confiscate de regimul comunist. A raspuns, in maniera personala, si declaratiilor facute luni de Paul de Romania, potrivit carora actualul regim politic ar fi dat dovada de "generozitate" restituindu-i Palatul Elisabeta. In fapt, Palatul nu a fost restituit ci doar dat in folosinta fostului suveran, pe perioada vietii. Cateva ore mai tarziu, fostul suveran afirma: "Ceea ce eu, familia mea si tara au pierdut in anii comunismului nu este masurabil. Nu se poate, deci, pune problema ca eu sa primesc avantaje materiale, de la nimeni. Ceea ce a fost furat este incomensurabil: in termeni materiali, morali si de demnitate nationala".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO