Politică

Rohan, Carpatcement: Productia a ajuns la nivelul din '89

30.11.2007, 15:18 10

Piata cimentului, unul dintre cele mai dinamice sectoare din industria constructiilor, va depasi anul viitor valoarea de un miliard de euro, in crestere cu circa 25% fata de anul acesta. Practic, la sfarsitul anului 2008 se va inregistra un nivel dublu fata de cel de la sfarsitul anului 2006.
Astfel, la sfarsitul anului acesta productia de ciment va ajunge la circa 10-10,5 milioane de tone, nivel similar cu cel inregistrat inainte de '89, cand se livrau anual 100.000 de locuinte, dublu fata de nivelul din prezent.
"In prezent am ajuns la nivelul productiei de ciment din '89, in urma unei cresteri puternice a consumului in ultimii doi ani. Cresterea inregistrata anul acesta (n.r.- circa 30%) nu a fost estimata nici de cei mai optimisti analisti si noi am ajuns in momentul in care nu mai putem face fata cererii", a declarat pentru ZF Mihai Rohan, cunoscut si drept "tatal cimentului", directorul general al Carpatcement Holding, divizia locala a grupului german HeidelbergCement.
Potrivit lui, piata de ciment va depasi anul viitor valoarea de un miliard de euro, avand in vedere ca se vor intensifica lucrarile de infrastructura si va creste numarul de proiecte imobiliare.
Germanii iau in considerare construirea unei noi fabrici de ciment pe piata locala, in care ar putea investi circa 200 mil. euro, daca ritmul de crestere al pietei se va mentine si in urmatorii ani. De altfel, Carpatcement Holding va incepe anul viitor o investitie de 55 mil. euro in pornirea si modernizarea celei de-a doua linii de la fabrica din Bicaz, care se afla in prezent in conservare.
"In primele noua luni am crescut cu circa 17%, sub nivelul pietei, din cauza limitarii capacitatilor de productie. Si anul viitor vom avea un ritm de crestere sub nivelul pietei, urmand ca din 2009, cand finalizam investitia de la Bicaz, sa ne dezvoltam peste nivelul pietei", explica Rohan.
Una dintre problemele cu care se confrunta producatorii de ciment sunt emisiile de dioxid de carbon, care sunt in prezent mai reduse cu 40% decat nivelul din '89. "Desi trebuie sa investim in fabrici noi, in urmatorii ani trebuie sa reducem nivelul de CO2 cu inca 20%, situatie care ne poate impiedica sa extindem capacitatile de productie", afirma Rohan.
Germanii de la HeidelbergCement impart piata locala a cimentului cu elvetienii de la Holcim si cu francezii de la Lafarge, fiecare avand aproximativ o treime din piata locala, estimata anul acesta la circa 750-800 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO