Politică

Romania solicita redeschiderea negocierilor pe impozitare cu UE

24.11.2004, 00:00 8

Ministrul insarcinat cu negocierile Romaniei de aderare la Uniunea Europeana, Vasile Puscas, a anuntat ieri ca a cerut redeschiderea capitolului de impozitare, astfel ca numarul capitolelor neincheiate a ajuns la cinci. Neincheiate sunt capitolul justitie si administratie einterna, cel referitor la mediu, precum si capitolul concurenta. Un alt capitol neincheiat este cel cu titlul diverse.
Ministrul Puscas sustine ca negocierile pe cale patru capitole enumerate sunt dificile din cauza unor aspecte financiare si a unor perioade de tranzitie - pana la care sa fie aplicate angajamentele asumate de Romania in timpul negocierilor.
In privinta capitolului de impozitare, ministrul roman sustine ca Romania doreste reluarea negocierilor pentru a solicita sapte noi perioade de tranzitie. Acest capitol a fost incheiat in aprilie anul trecut. Intre prevederile acestui capitol se regasesc accizele pentru unele produse petroliere si energetice, precum si norme noi de impozitare.
Din declaratia ministrului Puscas nu sunt limpede enuntate limitele de accizare sau duratele de tranzitie, numarul lor, asupra carora s-a razgandit Guvernul. Puscas spune ca in principiu ar fi vorba despre dorinta autoritatilor romane de a limita la minimum influenta accizelor asupra preturilor la produsele energetice. O alta intentie in privinta capitolului incheiat in urma cu un an si jumatate ar fi esalonarea pe mai multi ani a ritmului de introducere a accizelor, astfel incat impactul asupra populatiei sa nu fie, cum spune Puscas, nefavorabil.  De asemenea, este posibil ca anumite categorii de persoane, dar care nu sunt numite de ministru, sa fie scutite de accize.
Redeschiderea acestui capitol ar putea intarzia inchiderea negocierilor, care fusesera programate pentru finalul acestui an.
Ministrul Puscas nu a anuntat cand anume a fost redeschis capitolul de impozitare sau daca solicitarea guvernului roman de a relua discutiile a fost acceptata la Bruxelles.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO