Politică

Romanii nu vad necesare anticipatele

25.03.2005, 00:00 11


Majoritatea romanilor se pronunta impotriva convocarii alegerilor anticipate, intr-un sondaj de opinie facut ieri public de INSOMAR, subiect care a provocat vii discutii intre actorii politici.


Potrivit studiului, peste doua treimi dintre cei intervievati (67,7%) nu considera necesare alegerile convocate inainte de termen, in timp ce 32,3% sunt in favoarea anticipatelor. Din totalul persoanelor chestionate,15,3% nu stiu sau nu raspund la intrebare.


Estimarile INSOMAR survin la scurt timp dupa ce puterea si opozitia au despicat, in repetate randuri, firul in patru al convocarii alegerilor anticipate. Deschisa de presedintele Traian Basescu, ipoteza anticipatelor a pierdut din adepti o data cu trecerea timpului. Daca initial PNL si PD sustineau aceasta idee, in timp ce UDMR, PUR, PSD si PRM se impotriveau, ulterior, seful statului a ramas singurul convins ca rechemarea la urne a alegatorilor ar consolida pozitia in Parlament a Aliantei PNL-PD.


Alianta ramane pe primul loc in preferintele electorale ale romanilor, la distanta de celelalte formatiuni. Potrivit INSOMAR, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 55,2% ar vota Alianta PNL-PD, 27,4% - PSD, 8,9% - PPRM, 5,5% - UDMR, iar sub pragul electoral s-ar afla PUR cu doar 1%.


Cei care au raspuns ca alegerile anticipate sunt necesare au fost solicitati sa nominalizeze partidele, aliantele sau liderii politici interesati de anticipate, 44,1% dintre ei indicand Alianta PNL-PD, 26,3% - PSD, 20,7% - presedintele Traian Basescu, 5,6% - PPRM, 2% - UDMR.


Din totalul celor care sustin necesitatea alegerilor anticipate, 8,2% nu au stiut sa-i indice pe cei interesati, 2,9% nu au raspuns, 39,2% - Alianta PNL-PD, 23,4% - PSD, 18,4% - presedintele Traian Basescu, 5% - PPRM, 1,8% - UDMR.


Sondajul evalueaza si perceptia publica asupra atitudinii Guvernului fata de Republica Moldova. Majoritatea celor chestionati, 56%, apreciaza cel mai mult faptul ca Guvernul de la Bucuresti a acordat ajutor si sprijin in orice domeniu Chisinaului. 21% dintre subiectii sondajului apreciaza sustinerea Cabinetului Tariceanu pentru rezolvarea conflictului din Transnistria, iar 15% sprijinul acordat in domeniul economic.


Sondajul a fost realizat de INSOMAR in perioada 17-21 martie, pe un esantion de 1.660 de persoane reprezentativ pentru populatia tarii in varsta de peste 18 ani, eroarea maxima admisa fiind de 2,45%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO