Politică

Scandalul bugetului UE se mută în Parlament. Legislativul vrea să-l forţeze pe Traian Băsescu să se opună bugetului puternicilor Europei

Scandalul bugetului UE se mută în Parlament. Legislativul vrea să-l forţeze pe Traian Băsescu să se opună bugetului puternicilor Europei

Autor: Iulian Anghel

19.11.2012, 17:42 943

Parlamantul se va reuni mâine în şedinţă comună şi va adopta un document care va susţine poziţia Comisiei Europene şi a Parlamentului European în privinţa bugetului UE pentru 2014-2020, în detrimentul celei agreate de unii contributori neţi ai Uniunii - ţările bogate care îl au în aceste zile drept vârf de lance pe preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy şi care a propus măsuri semnificative de reduceri bugetare.

Parlamentul, controlat de USL, vrea să-i forţeze mâna preşedintelui Traian Băsescu astfel încât acesta să se opună, în timpul Consiliului European care începe joi, proiectului avansat de Rompuy care prevede reduceri bugetare de 75 mld. euro, bani ce vor fi luaţi în cea mai mare parte, din fondurile structurale şi din cele destinate agriculturii, ceea ce va afecta alocările viitoare ale României.

USL sugereză de mai multe zile că Traian Băsescu nu va apăra interesul României la summit-ul UE. Premierul Victor Ponta a spus astăzi răspicat: Traian Băsescu nu i-ar fi încredinţat lui, premierului, mandatul de reprezentare a României la summit-ul UE pentru că are de plătit în timpul summit-ului datorii din vară - aluzie la sprijinul pe care şeful statului l-a primit de la liderii europeni de dreapta înainte şi după referendumul pentru demiterea sa din funcţie.

Orice decizie ia Parlamentul, aceasta nu are niciun efect juridic. Premierul Ponta se va adresa mâine Parlamentului care va adopta o rezoluţie privind poziţia Legislativului faţă de bugetul UE pentru 2014-2020.

Orice decizie ia Legislativul, România nu este într-o poziţie prea bună şi are puţine marje de manevră. Dar subiectul este şi va fi intens speculat electoral, mai ales dacă România va pierde bani faţă de alocările din actualul exerciţiu financiar - ar fi vorba despre opt miliarde de euro, sumă avansată de Victor Ponta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO