Politică

Se cauta emigranti politici pentru majoritate in Parlament

16.12.2004, 00:00 18

Intre cele doua blocuri care revendica guvernarea, Alianta D.A. de o parte si  PSD+PUR, de cealalta, lucrurile nu se pot rezolva pe termen lung. Formarea unui guvern, care ar trece de investirea Parlamentului, ar readuce in discutie majoritatea parlamentara la fiecare lege. Si la fioecare amenintare cu motiunea de cenzura.
Este important daca cele doua mici partide care se constituie in arbitrii guvernarii - UDMR si PUR - iau in serios un risc real care le asteapta, anume alegerile parlamentare, cand nu este foarte sigur ca ar reusi prin forte proprii sa intre in legislativ.
De asemenea, cele doua forte dominante, PSD si Alianta, este posibil sa incerce sa racoleze cat mai multi parlamentari din celelalte partide. Alianta D.A. nu a dat semne pana acum in acest sens. Asta si dupa ce ambele formatiuni componente, PNL si PD, au avut de suferit in timpul fostei legislaturi de pe urma migratiilor.
PSD a anuntat in doua randuri ca este pe cale sa atraga de partea sa parlamentari ai PRM, dar si pe "cineva" din Alianta, dupa cum s-a exprimat Viorel Hrebenciuc, cel mai abil dintre negociatorii PSD. El a spus ca "nu se pune problema" ca PSD sa treaca in opozitie si a sustinut ca partidul poarta negocieri pentru formarea guvernului chiar si cu "cineva" din Alianta PNL-PD. Intrebat daca exista voci in partid care doresc trecerea partidului in opozitie, el a afirmat ca "sunt tot felul de variante si discutii". "Este normal la doua zile dupa alegeri, dar nu se pune problema sa intram in opozitie atat timp cat am castigat alegerile cu un plus de 500.000 de voturi", a declarat Hrebenciuc. Hrebenciuc sustine chiar ca "exista o formula de guvernare care se negociaza cu Alianta PNL-PD". "Ne-am intalnit cu cineva din Alianta, nu pot sa va spun cu cine", a declarat Hrebenciuc, care a negat ca intalnirea ar fi avut loc cu Dinu Patriciu.
La randul lor, senatorii PNL Paul Pacuraru si Norica Nicolai au precizat, intr-o declaratie de presa, ca este exclus sa voteze alaturi de PSD in Parlament.
"In legatura cu declaratiile de presa ale PSD si ale lui Nicolae Vacaroiu privind obtinerea sprijinului unor senatori din opozitie pentru obtinerea presedintiei Senatului, dorim sa clarificam, odata pentru totdeauna, ca este exclus ca noi sa votam alaturi de PSD", sustin cei doi liberali.
"Regretam ca in ultima perioada, in mod constant, se apeleaza la aceasta intoxicare in totala contradictie cu demnitatea noastra de oameni politici si cu activitatea noastra din ultimii 14 ani", mai spun Paul Pacuraru si Norica Nicolai. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO