Politică

Senat: 233 de noi amendamente la Constitutie

06.08.2003, 00:00 11

Partidele politice au depus la proiectul de lege de modificare a Constitutiei, care se discuta in aceste zile la Senat, 233 de amendamente, un numar aproape egal cu cel inregistrat la dezbaterea proiectului la Camera Deputatilor, la sfarsitul lunii iunie.
Majoritatea amendamentelor senatorilor au fost inaintate si de deputatii respectivelor partide dar au fost respinse de Camera Deputatilor. Printre acestea se numara propunerea UDMR, neagreata de nici un alt partid, de eliminare din art. 1 al legii fundamentale a sintagmei de "stat national" dar si o serie de amendamente originale cum ar fi obligativitatea cetatenilor de a merge la vot, sau inserarea unei steme pe drapelul national. Discutiile au inceput luni si vor dura pana pe sapte august, plenul Senatului urmand sa dezbata textul aprobat de Comisie, in sesiunea extraordinara de la sfarsitul lunii. Textul noii Constitutii ar urma sa fie aprobat, prin referendum, in toamna.



UDMR nu se lasa
Chiar daca nu are nici o sansa, UDMR nu a renuntat sa ceara eliminarea din legea fundamentala a referirilor la statul national. In plus, senatorul Uniunii Eckstein-Kovacs Peter a depus un amendament care specifica faptul ca "in relatiile dintre majoritate si minoritatile nationale definirea Romaniei ca stat national nu este sursa de drept si nu poate constitui temei juridic pentru ingradirea unor drepturi ale minoritatilor nationale."



PNL: limitarea ordonantelor
Liberalii si-au reluat ofensiva pentru restrangerea puterii Executivului in raport cu Legislativul. PNL propune, in acest sens, ca viitoarea Constitutie sa-i oblige pe premier si pe ministrii Cabinetului sa se prezinte in fata Parlamentului pentru a raspunde interpelarilor formulate de senatori si deputati, propunere sustinuta si de PD. De asemenea, liberalii vor ca numarul ordonantele de urgenta pe care le poate emite Guvernul sa fie limitat la maximum 12, pe durata unei sesiuni parlamenare. Dupa ce Camera a aprobat principiul garantarii proprietatii, PNL vrea ca viitoarea Constitutie sa prevada restrangerea la minimum a sferei proprietatii publice.
Confruntat cu multe dezertari din partid, PD sustine limitarea migratiei parlamentare, lucru respins la discutarea proiectului in Camara Deputatilor.



Arestul preventiv, dispus doar de judecator
Senatorii PSD au depus si ei amendamente noi. Unul dintre acestea, sustinut de Rodica Stanoiu si de Ion Predescu care se refera la controversatul aspect al arestarii preventive propune ca "arestarea preventiva se dispune numai de catre un judecator" si numai in timpul derularii procesului penal. Constitutia actuala prevede ca arestarea preventiva poate fi dispusa de un magistrat, deci si de procuror, lucru care a atras critici din partea Curtii Europene a Drepturilor Omului din cauza subordonarii politice a procuraturii.



Iorgovan: judete-regiuni
Senatorul PSD Antonie Iorgovan vrea ca judetele sa se poata constitui in regiuni iar colegul sau de partid doreste ca tinerii saraci sa primeasca burse sociale pe intreaga durata de scolarizare. De altfel, acest amendament a fost acceptat luni de Comisie.



Belascu: un drapel diferit de al Ciadului
Nu numai UDMR vrea sa modifice art. 1 din Constitutie dar si senatorul independent (fost PRM) Vasile Duta. El propune ca acest articol sa prevada ca "Revolutia Romana din decembrie 1989 este factorul determinant care a condus la schimbari structurale din viata economica, politica si sociala a Romaniei." Desi nu participa la dezbateri, senatorii PRM au depus mai multe amendamente. Senatorul Aron Belascu propune inserarea unei steme pe drapel pentru ca acesta sa nu se mai confunde cu steagul Ciadului. Tot el, propune eliminarea dreptului minoritatilor de a fi reprezentate in Parlament potrivit actualei Constitutii. Senatorul PUR Ioan Pop de Popa ar vrea sa-i oblige pe cetateni sa se prezinte la vot, el reluand un amendament in acest sens care fusese respins la Camera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO