Politică

Solutia fuziunii castiga tot mai multi adepti la PNL si PD

06.12.2005, 19:07 13

Ipoteza fuziunii dintre PNL si PD este, pentru tot mai multi dintre reprezentantii acestor formatiuni, o solutie pentru stingerea conflictelor interne.

Ultimul pe lista in decurs de doar cateva zile care s-a pronuntat pentru fuziunea PNL-PD este liberalul Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat.

Este o ipoteza izvorata nu dintr-o adanca convingere a celor doua formatiuni, ci din calculul ca procesul fuziunii va elimina competitia la scena deschisa dintre PNL si PD - care in ultima vreme au excelat in atacuri reciproce -, actul guvernarii ar fi mai coerent, iar pon-derea politica a noii formatiuni va fi net superioara.

Consecinta vizibila a certurilor din ultima vreme a fost scaderea Aliantei in sondajele de opinie. Cel mai mult a avut de suferit PNL, asociat vizibil cu actul guvernarii (l-a numit pe primul-ministru), lucru care are legatura cu faptul ca cei care pomenesc acum de fuziune sunt mai numerosi in tabara liberala.

Potrivit lui Vosganian, nu ar fi vorba despre un proces cu urgenta maxima, ar urma sa se petreaca, in opinia sa, peste doi ani. Trebuie spus insa ca si realizarea Aliantei a fost un proces care a necesitat mai bine de un an de discutii, iar un demers de fuziune comporta mult mai multe dificultati pentru ca intervin discutii despre modul si persoanele care ar urma sa conduca noua structura.

Vosganian, el insusi ajuns liberal in urma unui proces de fuziune al partidului sau (Uniunea Fortelor de Dreapta) cu PNL, crede ca noua fuziune ar trebui sa se petreaca in 2007, cu un an inainte de alegerile generale care, in acest mod, ar putea fi castigate de noua structura.

De cand ipoteza fuziunii a fost in-departata de liberali (la congresul lor din iarna ea a fost trecuta in revista, dar nu ca o solutie imperios necesara), relatiile cu democratii s-au racit considerabil. Rabufnirile de orgolii au mers pana acolo incat unii liberali au luat in calcul chiar prezentarea unui candidat propriu la alegerile prezidentiale din 2009.

Insa, cel putin acum, pare ca este greu de gasit un candidat care sa faca fata cu succes cursei prezidentiale, iar Vosganian a spus ieri ca liberalii trebuie sa se decida rapid ce drum vor urma:

"Nu ne aflam in postura de a nu avea un prezidentiabil. Trebuie sa ne hotaram daca in alegerile din 2009 vom merge cu un candidat propriu pentru ca in acest caz trebuie sa-l pregatim".

Saptamana trecuta liberalii si democratii au decis sa puna surdina declaratiilor belicoase si au hotarat un lucru important. Vor merge pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European - care trebuie organizate cel tarziu pana la data aderarii la UE astfel incat cei 35 de viitori reprezentanti ai Romaniei in forul de la Strasbourg sa fie membri cu drepturi depline.

Ieri, Vosganian a anuntat ca in perioada imediat urmatoare vor fi purtate discutii intre conducerile PNL si PD pe tema fuziunii pentru ca "trebuie vazut daca PD sustine acest demers".

"Din discutiile pe care le-am avut pana acum la nivelul conducerilor, nu

s-a pus problema iminentei unei fuziuni. Noi am mai avut aceste discutii si la Congresul din februarie al partidului, cand am lasat portita deschisa pentru orice fel de solutie, chiar si a fuziunii", a adaugat Vosganian.

Exista si destui democrati care impartasesc aceasta idee. Senatorul de Dolj Radu Berceanu (PD) a afirmat la finele saptamanii ca cele doua partide care formeaza Alianta ar trebui sa se unifice. Cu putin inaintea sa ministrul muncii Gheorghe Barbu se pronuntase pentru fuziune. Asadar, partida celor care doresc fuziunea creste numeric, desi exista inca reticente. De pilda, ministrul pentru relatia cu Parlamentul Bogdan Olteanu (PNL) apreciaza ca prioritatile PNL raman, in continuare, reusita integrarii in UE la 1 ianuarie 2007 si indeplinirea obligatiilor asumate in campania electorala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO