Politică

Sondajul IMAS, pus la zid de opozitie

02.03.2004, 00:00 11



Partidele parlamentare, cu exceptia PSD, au contestat ieri rezultatele sondajului de opinie realizat de IMAS, Institutul de sondare a opiniei publice condus de sociologul Alin Teodorescu, nominalizat sef al cancelariei primului ministru.



Potrivit unui sondaj IMAS, dat duminica publicitatii, PSD este creditat cu 36,8% din intentiile de vot pentru parlamentare, Alianta PNL-PD cu 20,8%, PRM cu 7,5%, UDMR cu 2,8%, PUR cu 1,9%, PNTCD cu 1,1%, PNG cu 0,9%.



Alianta PNL-PD pune la indoiala corectitudinea rezultatelor, acreditand ideea ca ele ar fi influentate in favoarea partidului de guvernamant. Purtatorul de cuvant al Aliantei, Calin Popescu-Tariceanu a spus ca rezultatele "ridica suspiciuni" iar Institutul este "lipsit de credibilitate" in conditiile in care directorul IMAS, Alin Teodorescu, a fost cooptat in aparatul guvernamental.



UDMR nu aduce in discutie afilierea politica a directorului institutului insa sustine ca analiza, care arata ca Uniunea nu ar trece pragul parlamentar, nu este corect facuta. Presedintele UDMR, Marko Bela spune ca alte sondaje realizate la comanda Uniunii contrazic datele IMAS. Liderul UDMR arata ca relevanta pentru UDMR nu este o evaluare la nivel national ci una in zonele in care minoritatea maghiara este bine reprezentata.



Cel mai vehement este insa PRM. Prim-vicepresedintele acestui partid, Corneliu Ciontu, de formatie sociolog, afirma ca sondajul este "o batjocura la adresa sociologiei". "Daca cineva crede ca alegerile vor putea fi influentate de asemenea caricaturi de sondaje sociologice, se inseala amarnic", a apreciat Ciontu.



Singurul partid care crede in sondajul IMAS este PSD. Potrivit secretarului general, Dan Matei Agathon, sondajul va fi un instrument de lucru pentru PSD, intrucat arata "starea de spirit a populatiei, deloc rea, si da incredere partidului". mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO