Politică

Sorin Ioniţă, Liviu Mihaiu, Cristina Guseth, Nicuşor Dan, printre participanţii la consultările de la Cotroceni cu societatea civilă. Adrian Despot s-a răzgândit şi participă, după ce a fost invitat de Iohannis

Sorin Ioniţă, Liviu Mihaiu, Cristina Guseth, Nicuşor...

Autor: Departamentul Politic

06.11.2015, 15:10 1481

Cele cinci organizaţii neguvernamentale care i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o listă de revendicări vor participa la consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu societatea civilă, programate pentru vineri, ora 13.30. Anunţul a fost făcut, pe Facebook, de Sorin Ioniţă. Este vorba despre ExpertForum (EFOR), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), Grupul pentru Dialog Social (GDS), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Asociaţia Pro. Cele cinci organizaţii cer desemnarea unui premier credibil, revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a şefilor CJ prin vot direct, întărirea DNA, revocarea Avocatului Poporului şi dizolvarea comisiilor SRI şi SIE.

Aprobarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Gestionare a Bunurilor Sechestrate, respingerea iniţiativelor existente în Parlament care vizează slăbirea mecanismelor de luptă anticorupţie şi întărirea DNA şi a Parchetelor prin oferirea posibilităţii tehnice de a efectua interceptări, pentru a nu ma depinde de tehnica SRI, se mai numără printre revendicările celor cinci organizaţii.

Şi realizatorul de radio şi televiziune Liviu Mihaiu a anunţat, pe contul său de Facebook, că a fost sunat de la Cotroceni de către consilierul Andrei Muraru, precizând că se va duce la consultările cu Klaus Iohannis pentru a-i reprezenta "pe cei care se simt nereprezentaţi", deoarece i-au cerut acest lucru mai mulţi oameni zilele trecute.

"Reprezint un mediu foarte ostracizat: societatea civilă organizată profesional şi presa. două domenii faţă de care Statul s-a comportat subversiv şi ostil, făcând tot posibilul să le ocupe. Reprezint mai degrabă Piaţa Universităţii 1990, loc în care am manifestat importiva sistemului aşa cum fac cei de azi, copiii celor care au luptat la Revoluţie şi au fost alergaţi pe străzi la Mineriade", a scris Liviu Mihaiu.

El a precizat că a fost prezent în 1989, cu arma-n mână la Revoluţie şi ştie exact cine a deturnat-o din mâinile cetăţenilor transformând România într-un stat captiv.

"Am 25 de ani de jurnalism în care am scris mii de pagini de anchete despre corupţia politico-adminitrativă. N-aş vrea ca azi la Cotroceni să fie numai uniformele societăţii «civile» de casă a sistemului, cei care au militat pentru introducerea legilor Big Brother. Mi-au cerut-o mai mulţi oameni zilele trecute şi mă duc să-i reprezint pe cei care se simt nereprezentaţi. Amin", a mai scris Liviu Mihaiu.

Nicuşor Dan a anunţat, la rândul său, pe Facebook, că, în urma centralizării celor 5000 de propuneri primite la Cotroceni, a fost invitat să participe la consultări.

El precizează că este tentat să meargă (fără a se erija prin asta în reprezentant al manifestanţilor), cerându-le prietenilor săi de pe Facebook opinia atât asupra participării, cât şi asupra revendicărilor.

"Această consultare nu trebuie să fie despre alegerea unui prim ministru, ci despre un acord politic naţional pe câteva subiecte cheie. Pentru asta, este necesară o nouă rundă de consultări cu societatea civilă, anunţată cu câteva zile înainte", spune Nicuşor Dan.

El precizează că este interesat să ceară, la negocierile de la Cotroceni: "modificarea sistemului electoral prin eliminarea obstacolelor din Legea partidelor pentru funcţionarea partidelor locale; alegerea primarilor şi preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi de scrutin; implementarea sistemului electronic pentru monitorizarea votului multiplu; acord politic naţional pentru siguranţa clădirilor; instituirea unui sistem electronic centralizat pentru dezbaterea publică a tuturor actelor normative emise de toate autorităţile publice; instituirea unui sistem electronic centralizat pentru transparentizarea cheltuielilor publice ale tuturor autorităţilor publice (facturi, contracte, bugete) în conexiune cu un SEAP reformat; publicarea online a tuturor hotărârilor judecătoreşti şi acces online la propriul dosar; constituirea la Cotroceni a unor comisii mixte guvern - societate civilă pe domenii de specialitate, cu întâlniri periodice; demiterea Avocatului Poporului şi numirea unui Avocat al Poporului recunoscut de societatea civilă; demiterea CNA şi numirea unei CNA recunoscută de societatea civilă".

De asemenea, la discuţiile cu societatea civilă ar urma să fie prezentă şi Claudia Postelnicescu, reprezentantă a Iniţiativei România, o mişcare civică ce s-a format în urma protestelor care au avut loc în Bucureşti, în aceste zile. Printre revendicăile acestei mişcări figurează demisia întregului consiliu local de la sectorul 4.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO