Politică

Sorin Oprescu tine in sah PSD privind candidatura la Primaria Bucurestilor

15.02.2005, 00:00 19

Dupa repetate amanari, PSD isi va anunta astazi candidatul la Primaria Capitalei desi ieri nu exista inca un acord din partea senatorului Sorin Oprescu pentru inscrierea in cursa electorala. Filiala Bucuresti lucra ieri la o solutie de rezerva in cazul unui refuz din partea lui Sorin Oprescu: liderul tinerilor PSD Bucuresti, Vlad Dumitrescu.
Filiala Bucuresti, in masura sa desemneze candidatul pentru cursa electorala, a fixat pentru astazi detaliile lansarii candidatului incercand, in acest fel, sa forteze mana senatorului Oprescu, care nu a ascuns rezervele de a se inscrie, pentru a treia data, in competitia pentru Primaria Capitalei. Surse din PSD spun ca ieri urma sa aiba loc inca o discutie intre Ion Iliescu si Sorin Oprescu, in incercarea de a-l convinge pe senatorul PSD ca partidul va fi pus intr-o postura delicata daca acesta va refuza sa candideze.
Liderii partidului isi propusesera sa discute ieri cu Oprescu. Insa, Sorin Oprescu a lipsit de la Delegatia Permanenta, forul de conducere restrans al partidului, la care desemnarea candidatului la Primaria Bucuresti, sau mai bine spus, criza unor potentiali candidati care sa reprezinte partidul in cursa electorala, a fost unul dintre subiecte. Senatorul PSD nu a fost in tara la sfarsitul saptamanii, fiind plecat la un congres international de chirurgie.
 Initial, filiala Bucuresti pregatise pentru ieri detaliile lansarii candidatului la Primaria Capitalei insa planurile au fost schimbate in ultima clipa.
 Vicepresedintele PSD, Mihai Tanasescu, a explicat noua amanare - desemnarea candidatului a fost amanata de mai multe ori de la inceputul anului - precizand ca motivul tine de "calendar". "Este o problema de calendar, nu o incercare suplimentara de a-l convinge pe Sorin Oprescu de a candida pentru aceasta functie", a afirmat Tanasescu.
Intrebat daca in situatia in care Sorin Oprescu nu doreste sa candideze pentru Primaria Capitalei, partidul poate sa-i impuna acest lucru, Mihai Tanasescu a spus ca nu se pune problema de asa ceva.
 "Decizia apartine in exclusivitate organizatiei Bucuresti, iar anuntul privind candidatul va fi facut de presedintele acestei organizatii Dan Ioan Popescu", a adaugat Tanasescu.
La randul sau, Ion Iliescu a declarat la iesirea de la sedinta Delegatia Permanente a PSD ca problema desemnarii candidatului pentru Primaria Capitalei este a organizatiei Bucuresti si ca anuntarea deciziei s-a amanat din cauza ca Sorin Oprescu este plecat din tara.
Sondajele comandate de PSD arata ca Sorin Oprescu este cel mai bine plasat membru al filialei Bucuresti in cursa electorala. El este urmat de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, nesustinut insa politic de partid pentru competitia electorala, si de liderul tinerilor PSD Bucuresti, Vlad Dumitrescu. Existau ieri unele informatii potrivita carora in cazul in care Sorin Oprescu va refuza in continuare sa candideze, sa fie astazi lansat in cursa pentru Primaria Bucurestilor tanarul Vlad Dumitrescu.
Candidat al PSD la alegerile locale din Capitala din 1998 si 2000, Sorin Oprescu nu a ascuns faptul ca nu doreste sa se inscrie pentru a treia data in cursa electorala. "Eu nu-mi doresc sa acumulez o serie de experinete negative astfe incat copiii vostri sa ma recunoasca si sa spuna:ssNu-i asa ca Oprescu se inscrie iar la primarie?", afirmat recent Sorin Oprescu. El a anuntat, de altfel, ca va accepta sa candideze doar daca va fi sigur ca va castiga cursa electorala.
Sondajele de opinie realizate la comanda partidelor politice arata insa ca in Bucuresti cele mai mari sanse le are in continuarea candidatul Aliantei PNL-PD, ministrul de stat Adriean Videanu. El a fost desemnat oficial candidat al Aliantei D.A. la sfarsitul saptamanii, dupa ce sondajele de opinie l-au situat in fata liberalului Ludovic Orban.
In competitia electorala pentru Bucuresti si-au mai anuntat inscrierea presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip si Gigi Becali, patron al Clubului Steaua si totodata presedinte al Partidului Noua Generatia. In favoarea sustinerii lui Becali s-a declarat recent presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor.
Alegerile pentru Primaria Bucuresti vor avea loc pe 3 aprilie si vor fi precedate de o perioada electorala de doua saptamani.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO