Politică

Sprijin politic incrucisat pentru primariile Capitalei

Sprijin politic incrucisat pentru primariile Capitalei

Click pentru imaginea marita

12.06.2008, 21:52 21

Cu trei zile inainte de turul doi al localelor atentia care s-a concentrat pana in prezent pe Primaria Generala (unde lupta Vasile Blaga, PD-L, 29,5% in primul tur, si Sorin Oprescu, independent, 30,1% in primul tur) s-a mutat si catre sectoarele Bucurestiului (exceptand sectoarele 2 si 3, castigate din primul tur), unde lupta electorala este la fel de pasionala, desi mai putin vizibila.
Rand pe rand partidele si unele dintre personalitati si-au declarat in ultimele zile sustinerea pentru unul sau altul dintre candidati.
Lupta pentru sectorul 1 este una dintre cele mai stranse. Actualul primar al sectorului 1, Andrei Chiliman (35,5% in primul tur), este singurul liberal ramas in cursa in Capitala.
Ieri, dupa mai bine de o saptamana de "silenzio stampa", fostul candidat al liberalilor la Primaria Capitalei, Ludovic Orban, a cerut bucurestenilor sa voteze cu Chiliman, pentru ca acesta ar sprijini interesele cetatenilor. Chiliman are si sprijinul PSD, care il sustine la Primaria Generala pe Sorin Oprescu. Contracandidatul lui Chiliman in turul al doilea, Razvan Murgeanu (34,9% in primul tur), are sprijinul partidului sau, PD-L, al PNG-CD, partidul lui Gigi Becali, si al PIN, partidul lui Cozmin Gusa. PNL nu sustine pe nimeni la Primaria Generala, desi toata lumea astepta ieri o pozitionare pentru unul sau altul dintre candidati.
La Primaria sectorului 4, unde se vor intalni Cristian Popescu-Piedone (PC) si Radu Silaghi (PD-L), campania a fost mai agitata in ultimele zile, cei doi candidati acuzandu-se reciproc de lovituri sub centura. Popescu-Piedone a obtinut, surprinzator sprijinul lui Ludovic Orban, care a spus ieri ca optiunea sa nu se bazeaza strict pe apartenenta politica, ci pe faptul ca timp de doi ani si jumatate, cand Cristian Popescu era presedintele Asociatiei pentru Protectia Cetateanului, mii de bucuresteni au venit la el trimisi de acesta pentru a le rezolva problemele.
Pe candidatul PC il sprijina, evident, partidul sau, dar si PSD, partid cu care conservatorii au semnat un acord de sprijin reciproc. Silaghi a prezentat saptamana trecuta documente potrivit carora, sustine el, Popescu-Piedone ar fi sustras in trecut bunuri (cafea, bauturi) din gestiunea unui magazin pe care il administra.
Candidatul PD-L Sebastian Bodu la Primaria sectorului 5, care a obtinut cu aproximativ 13 procente mai putin decat Marian Vanghelie (38,9% in primul tur), a cerut ieri sprijinul PNL in turul al doilea la primaria sectorului. PNL a iesit pe locul 4 in competitia electorala de la sectorul 5, fiind surclasat atat la primaria locala, cat si la consiliul local de reprezentantii Partidului Noua Generatie. Liderul acestei formatiuni, Gigi Becali, a anuntat ca ii va sprijini pe candidatii PD-L in turul doi al alegerilor locale. Pentru Bodu si-au mai anuntat ieri sprijinul un numar de artisti si sportive. Intr-o scrisoare deschisa isi arata sprijinul pentru Bodu actorul Ion Besoiu, artistii Cornelia Catanga, Cristi Minculescu, dar si omul de afaceri Silviu Prigoana.
Vanghelie a convocat ieri o conferinta de presa, dar nu s-a prezentat la respectiva intalnire cu ziaristii. Anterior, el anuntase ca demisioneaza din toate functiile din partid (este seful filialei Bucuresti a PSD), daca nu castiga Primaria sectorului cinci.
Conferinta sa de presa a fost extrem de asteptata, dat fiind ca el este in conflict cu varfurile partidului, intrucat a anuntat initial ca nu-l sprijina pe Oprescu la Primaria Generala. Atacurile sale la adresa PD-L din ultima vreme au parut insa a indica o schimbare de opinie.
La sectorul 6 al Capitalei intra in finala de duminica actualul primar PD-L Cristian Poteras (36% in primul tur) si fostul primar PSD Dan Darabont, care a obtinut 28% dintre voturile locuitorilor din zona, in conditiile in care a avut o campanie de o anvergura redusa.
Cei doi candidati si-au disputat in timpul campaniei paternitatea cartierului de locuinte sociale Brancusi, care a fost initiat de Darabont, dar dezvoltat si dat in folosinta de Poteras. Marea problema a sectorului 6 este traficul, in conditiile in care unul dintre cele mai mari cartiere ale Capitalei, Drumul Taberei, nu are metrou.
Pe Poteras il sprijina in afara propriului partid, reprezentantii PNG-CD si PIN, in vreme ce pe Darabont il sustine, pe langa PSD, Partidul Conservator, si PNTCD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO