Politică

Stolojan le-a reamintit liberalilor ca tinta PNL este de 20%

10.02.2003, 00:00 17

Presedintele PNL Theodor Stolojan i-a criticat, sambata, pe liderii filialei Bucuresti, pentru ca organizatia are "prea putini membri comparativ cu alte judete", reamintindu-le ca obiectivul liberalilor este sa obtina 20 de procente la viitoarele alegeri parlamentare. La Conferinta filialei Bucuresti, fostul vicepresedinte al PNL, deputatul Dinu Patriciu, s-a facut remarcat prin parerile diferite de cele ale presedintelui liberal Theodor Stolojan. Este pentru prima data cand Dinu Patriciu are o disputa de idei in public cu Theodor Stolojan, dupa alegerea noului presedinte liberal in august, anul trecut.
La trei luni de la alegerea unei noi conduceri a filialei PNL Bucuresti, Stolojan le-a atras atentia liberalilor bucuresteni ca organizatia are prea putini membri comparativ cu alte judete. 
In privinta crizei de la nivelul Capitalei, liderul liberal a spus ca disputa continua dintre primar si consilieri demonstreaza deficientele din democratia romaneasca.
Mult mai vehement, in discursul sau, Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti, i-a atacat dur pe consilierii PSD, spunand ca in prezent nici Justitia si nici Guvernul nu reuseste sa-i dea afara din cladirea Primariei pe "vagabonzii de consilieri care ne fac viata mizerabila".

Patriciu, impotriva alinatei PNL-PD
Daca in urma cu o jumatate de an controversele dintre Dinu Patriciu, pe atunci vicepresedinte, si fostul presedinte Valeriu Stoica nu surprindeau pe nimeni, sambata, Patriciu a intrat, pentru prima data, public, intr-o polemica   cu  Stolojan.
Deputatul Dinu Patriciu s-a pronuntat impotriva unei aliante PNL-PD, aratand ca ar fi impotriva naturii si ca formatiunea liberala nu trebuie sa dea dovada de slabiciune, cautand "proptele".
O relatie PNL-PD, in opinia fostului vicepresedinte, ar trebui sa se reduca la o absorbtie a democratilor cu gandire de dreapta, iar membrii PD care au gandire de stanga sa se duca la PSD.
In schimb, presedintele PNL Theodor Stolojan a aratat ca in privinta politicii de aliante liberalii au doua directii: una de fuziune, cu UFD si PNL- Campeanu, si una de aliante.
Potrivit lui Stolojan, singurele discutii privind o alianta au in vedere, deocamdata, doar PD. "Deocamdata au fost incheiate protocoale de colaborare la nivelul Parlamentului si in unele filiale, dar dorim ca actiunea sa cuprinda toate organizatiile din tara, desi in unele exista tensiuni intre liberali si democrati", a completat Stolojan.
Presedintele liberal a mai spus ca o alianta cu PD, la nivelul conducerii celor doua partide, este inca in discutie. "Nu suntem convinsi pe deplin de impactul unei aliante la nivelul cetatenilor, iar pe de alta parte, o asemenea alianta se poate baza doar pe un program clar de guvernare avand in vedere diferentele doctrinare dintre PNL si PNL", a mai spus Stolojan. Liderul liberal a mentionat ca este nevoie si de studii sociologice care sa arate ca o alianta PNL-PD este benefica pentru cele doua partide.
Dinu Patriciu, care a luat cuvantul dupa Theodor Stolojan, s-a declarat impotriva unora dintre ideile promovate de presedintele PNL.
"In primul rand, mie imi este extrem de familiara vorbaria", a afirmat Patriciu, in replica la declaratiile liderul PNL.
Anterior, Stolojan spusese ca liberalii trebuie sa termine cu vorbaria si sa treaca la actiuni concrete. 
"Cred ca liberalii trebuie sa vorbeasca pentru ca ei au ceva de spus. Nu cred ca trebuie sa se impuna praguri de 20 sau 30% pe care sa le atingem la alegeri", a mai spus Patriciu.
Inaintea sa, Stolojan afirmase ca PNL trebuie sa obtina cel putin 20% la urmatoarele alegeri parlamentare.
Theodor Stolojan i-a replicat lui Dinu Patriciu afirmand ca in partid nu pot avea toti oamenii aceeasi parere. "Eu m-am obisnuit deja cu domnul Patriciu. A venit si a prezentat aici niste viziuni si apoi a plecat la alte treburi. Important este cine face trecerea de la aceste viziuni la fapte concrete", a spus Stolojan.
Trei sferturi dintre liberalii bucuresteni vor ca partidul sa participe pe liste proprii la alegerile parlamentare, iar aproape 70% dintre ei sustin aceeasi varianta pentru scrutinul din Capitala, a declarat, ieri, Ludovic Orban, presedintele organizatiei PNL Bucuresti. Dintre cei 282 de liberali care au raspuns la cele patru intrebari, 75% au considerat ca PNL trebuie sa mearga singur in alegerile parlamentare, 11% s-au aratat de acord cu sistemul listelor comune cu PD, iar 14% au apreciat ca formatiunea liberala ar trebui sa participe la alegeri intr-o alianta mai larga a fortelor de opozitie. Orban a afirmat ca la Conferinta municipala a PNL cei peste 350 de participanti au completat un chestionar privind politica electorala a partidului pentru viitoarele alegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO