Politică

Suparat pe UDMR, Eckstein-Kovacs demisioneaza de la presedintia Comisiei juridice a Senatului

05.03.2008, 18:53 15

Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a anuntat ieri ca demisioneaza din functia de presedinte al Comisiei juridice din Senat, in urma deciziei grupului UDMR de a nu sustine formularea "avere nejustificata" in legea ANI, prevazuta de ordonanta guvernului.
Eckstein a facut acest anunt dupa ce Comisia pentru drepturile omului si cea juridica, reunite in sedinta comuna, au respins - cu 4 voturi "pentru", 6 voturi "impotriva" si 5 abtineri - forma Ordonantei ANI care prevedea ca legea privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate se aplica averilor nejustificate.
La sedinta comisiilor au participat ministrul justitiei, Catalin Predoiu, presedintele CSM, Lidia Barbulescu, si vicepresedintele ANI, Catalin Macovei.
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a precizat dupa vot ca nu si-a exprimat niciun punct de vedere, dar s-a declarat "mirat" de faptul ca Gyorgy Frunda s-a abtinut de la vot. "Imi prezint demisia din functia de presedinte al Comisiei juridice, doarece nu am sustinerea grupului UDMR", a anuntat Eckstein. "Am avut nenumarate discutii in organizatia pe care o reprezint si am fost de parere ca UDMR-ul nu sustine intr-un mod suficient reforma justitiei. Am ramas in minoritate. Referitor la legea ANI, grupul UDMR a adoptat o hotarare, cu doua treimi, in care sustine ca numai averea ilicita este supusa controlului si implicit confiscarii. Eu nu pot sa fiu de acord cu acest punct de vedere", a spus Eckstein. El a aratat ca nu putea sa voteze impotriva unei decizii "obligatorii" a grupului UDMR de sustinere a termenului "avere ilicita".
El a mai spus ca sustinerea termenului "avere ilicita" este o pozitie adoptata de catre membrii Comisiei pentru drepturile omului, al carei presedinte este Gyorgy Frunda. "La Comisia juridica a fost o majoritate consistenta pentru averea nejustificata, sustinuta de varianta Guvernului", a explicat Eckstein.
Reprezentantii Comisiei juridice si cei ai Comisiei pentru drepturile omului au dezbatut intr-o sedinta comuna legea ANI adoptata de Camera Deputatilor si aflat in dezbatere la Senat.
La inceputul dezbaterilor, Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, a declarat ca exista doua puncte asupra carora reprezentantii celor doua comisii trebuie sa se puna de acord, si anume limita diferentei de avere de la care ANI poate demara cercetarile, respectiv de 10.000 de euro, si sintagma de avere ilicita si nejustificata care poate fi confiscata in baza unei hotarari judecatoresti. "Am ajuns la aceasta situatie pentru ca, in majoritate, colegii din Comisia juridica au ajuns la ideea ca averea nejustificata sa fie confiscata si, din Comisia de drepturile omului, in unanimitate, au ajuns la concluzia ca doar averea ilicita sa poata fi confiscata", a explicat Frunda.
Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a spus ca raportul Comisiei Europene indica indubitabil faptul ca o limita de 10.000 de euro este o limita gasita rezonabila si a anuntat ca Ministerul Justitiei sustine pastrarea acestei limite. In ceea ce priveste caraterul ilicit sau nejustificat al averii, Predoiu a mentionat ca notiunea de nejustificat este mult mai potrivita, avand in vedere ca ANI nu stabileste decat o situatie de fapt, constata si nu stabileste sanctiuni, astfel ca exista remedii daca in cadrul procedurii de stabilire a acestei situatii de fapt se comit erori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO