Politică

Tariceanu nu renunta la majorarea pensiilor si sustine ca masura nu este electorala

05.07.2007, 20:00 9

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca nu va renunta sub nicio forma la decizia de majorare a pensiilor, precizand ca aceasta nu va afecta stabilitatea macroeconomica si nu trebuie tratata ca o masura electorala.
"Sa spui ca incercarea de a asigura pensionarilor un nivel de viata decent este o masura de stanga este cea mai mare stupizenie", a spus Tariceanu. Premierul a fost acuzat ca a lasat deoparte principiile liberale, pentru ca intentioneaza sa majoreze impozitele pe toate veniturile salariale pentru a sustine aceasta masura, cedand astfel presiunilor Partidului Social Democrat.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca singurele sume transferate de la bugetul de stat pentru sustinerea acestei masuri vor proveni din TVA si accize, estimand o valoare de 400-500 de milioane de euro.
"Cheltuielile pentru educatie, sanatate si infrastructura vor creste intr-un ritm sporit. Ponderea acestora in PIB va fi mult mai mare fata de anul 2006", a spus Vosganian si a dat asigurari ca limita maxima de 3% pentru deficit va fi mentinuta in 2008, in acord cu Tratatul de la Maastricht.
Vosganian a evitat sa comenteze amenintarea presedintelui Traian Basescu ca nu va promulga legea pensiilor daca nu vor fi identificate surse de finantare, aratand insa ca Parlamentul a votat recent o alta lege, trecand peste punctul de vedere al Guvernului, prin care sunt introduse majorari de salarii pentru unele categorii didactice, precum profesorii universitari ale caror venituri brute depasesc remuneratia unui ministru. "E foarte surprinzator ca presedintele Romaniei a promulgat aceasta lege care majoreaza veniturile unor persoane care au cu mult peste o mie de euro, dar este sensibil ca vrem sa majoram veniturile unui pensionar care are trei milioane de lei pe luna", a spus Vosganian.
Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a explicat la randul sau ca veniturile bugetului asigurarilor sociale au crescut anual, de la 3,9 mld. euro in 2004 la 5,7 mld. euro in 2005 si, conform prognozei, la 6,7 mld. euro. La acesta se adauga fonduri suplimentare de 1,4-1,5 mld. euro, rezultate din cresterea veniturilor salariale, reflectata prin dublarea salariului mediu brut, de la 200 de euro in 2004 la 440 de euro in 2007, si a numarului de angajati.
Ministrul a vorbit si de cresterea produsului intern brut de la 116-120 mld. euro in 2007 la peste 130 mld. euro in 2008.
"Cresterea pe totalul bugetului de asigurari este de 2,3-2,4 miliarde de euro", a spus Pacuraru. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, a declarat, miercuri, ca majorarea pensiilor a fost analizata atent si nu va afecta stabilitatea macroeconomica sau investitiile in educatie, sanatate, infrastructura si agricultura, sursele de finantare bazandu-se pe cresterea PIB, a numarului de salariati si a salariilor.

Vosganian: Reducerea CAS va fi de 6% in 2008
Contributiile de asigurari sociale vor fi diminuate pe parcursul anului viitor cu 6%, a declarat ieri ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian. Reducerea CAS va fi de 6% pe toata durata anului 2008. Deci, decembrie la decembrie vom avea reduceri de 6% la contributiile la asigurarile sociale, la care se adauga si o cota de 2% raportata la volumul salariilor care se transfera la pilonul 2 de pensii", a spus Vosganian. Anterior, Vosganian declarase ca CAS ar putea fi redus cu 6% anul viitor, daca bugetul pentru 2008 va putea suporta reducerea. El a lasat atunci sa se inteleaga ca reducerea ar putea fi mai mica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO