Politică

Tariceanu si-a consolidat pozitia in fata lui Stolojan

27.07.2005, 20:17 9

Delegatia Permanenta a PNL urma sa acorde, aseara, cu larga majoritate, un vot de incredere presedintelui Calin Popescu-Tariceanu, dupa ce stabilitatea pozitiei sale in fruntea Guvernului si a partidului a fost pusa la indoiala de revenirea fostul lider liberal, Theodor Stolojan.

Surse din apropierea lui Theodor Stolojan au declarat pentru ZF ca Tariceanu si-a asigurat sustinerea din partea celor mai multe filiale liberale, prin faptul ca simpatizantii sai "au efectuat un marcaj strans la fiecare lider de organizatie, obligandu-i sa-si declare sustinerea pentru actualul premier".

Delegatia Permanenta urma sa transeze chestiunea Stolojan prin trei voturi succesive: unul pentru sustinerea lui Calin Popescu- Tariceanu in fruntea Guvernului, cel de-al doilea pentru sustinerea sa in fruntea Executivului si cel de-al treilea prin care sa se impiedice convocarea unui Congres Extraordinar in PNL. Conform statutului formatiunii liberale, doar prin convocarea unui Congres Extraordinar, Stolojan poate primi o functie de conducere in partid.

Sedinta de aseara a fost precedata de mai multe reuniuni la varf, in care Tariceanu s-a impus in fata acelor lideri ai PNL care ar vrea ca lui Theodor Stolojan, in prezent consilier prezidential pe probleme economice, sa i se acorde un rol important in partid sau in Executiv.

Luni seara, in Comitetul Executiv (Cex) al PNL, Calin Popescu-Tariceanu le-a prezentat colegilor sai o informare seaca despre intalnirea avuta de dimineata cu Theodor Stolojan si le-a cerut acestora sa nu se abata de la actuala linie a partidului.

Doar presedintele organizatiei din Neamt, Gheorghe Stefan ar mai fi pledat pentru implicarea lui Stolojan, insa fara prea multa convingere, dupa ce simpatizatii fostului presedinte au evitat sa ia pozitii transante in favoarea sa, sustin surse din apropierea actualului sef al PNL.

Tariceanu le-ar fi spus colegilor sai ca nu trebuie sa participe la intalnirea cu Stolojan care a avut loc ieri, au declarat, pentru ZF, surse din apropierea consilierului prezidential.

"Nu a fost o amenintare directa, in formula daca mergeti la intalnirea cu Stolojan va sanctionam pe linie politica, dar Tariceanu a spus, la un moment dat, ca vrea sa faca o remaniere mai larga, sugerand ca secretarii de stat care ar participa la intalnirea cu Stolojan ar putea fi inlocuiti", au declarat aceleasi surse.

Potrivit unor membri ai conducerii partidului, in sedinta CEx au luat cuvantul mai multi dintre sustinatorii lui Tariceanu, printre care Bogdan Olteanu, Mihai Voicu, Puiu Hasotti, Norica Nicolai si Ludovic Orban. Vicepresedintele Puiu Hasotti ar fi afirmat, potrivit acelorasi surse, ca Stolojan nu trebuia sa accepte sa fie consilierul presedintelui Traian Basescu, pentru a nu-i fi subaltern sefului statului si ca situatia dificila din PNL a fost provocata de PD sau chiar de Palatul Cotroceni. Ideea ar fi fost sustinuta, de altfel, si de alti membri ai CEx, printre care si Tariceanu, care a denuntat o strategie din exterior pentru slabirea PNL, afirma aceleasi surse.

Ieri dimineata, presedintele PNL a avut o noua intalnire cu parlamentarii partidului, in fata carora a reluat sugestia sa nu mearga la intalnirea cu Thedor Stolojan. "Nu trebuie si nu este bine pentru imaginea PNL in acest moment sa participati la aceasta intalnire, pentru ca aceasta ar arata ca nu mai este unitate in partid in acest moment - le-ar fi spus Tariceanu parlamentarilor partidului, conform unor surse care au participat la sedinta.

Majoritatea senatorilor si deputatilor si-au exprimat sustinerea pentru Calin Popescu-Tariceanu in intalnirea de dimineata, in timpul careia s-a mai decis si o remaniere mai profunda a Executivului.

"Se va face o analiza a guvernarii atat la nivelul Cabinetului, cat si in cadrul partidului privind eficienta reprezentantilor PNL in Executiv si aici ma refer nu numai la ministri, ci si la secretari de stat. Deci remanierea care va avea loc va fi o remaniere de substanta, nu una formala, care va avea loc in cursul lunii august. Vor fi reprezentanti si de la PNL, si de la alte partide", a declarat deputatul PNL de Buzau George Scutaru.



Liberalii din Caras il vor premier pe Stolojan

Una dintre filialele liberale apropiate de fostul presedinte liberal a decis prin vot ca acesta ar trebui sa ocupe functia de prim-ministru, contrazicand astfel unanimitatea anuntata de simpatizantii lui Tariceanu.

Filiala din Caras-Severin a PNL a decis, luni seara, sa sustina desemnarea lui Theodor Stolojan in functia de prim-ministru, decizia fiind luata cu unanimitate de voturi. Majoritatea membrilor BPJ nu considera insa oportuna organizarea unui Congres Extraordinar al PNL, in urmatoarele luni, a declarat vicepresedintele acestei organizatii Horia Irimia, care a anuntat ca liberalii din Caras vor sustine aceasta pozitie in timpul Delegatiei Permanente.



Fostul si actualul lider PNL n-au cazut de acord in privinta "diviziunii muncii"

Theodor Stolojan a anuntat, ieri, la finalul intalnirii cu mai multe filiale liberale ca este dispus sa se implice in solutionarea problemelor PNL, daca actuala conducere a partidului va decide, statutar, o schimbare in politica partidului.

El a spus ca in intalnirea cu parlamentarii si reprezentantii filialelor s-au analizat mai multe solutii, inclusiv cea privind separarea functiei de presedinte de partid de cea de prim-ministru.

"Aceasta este o propunere a filialelor pe care eu o sprijin, insa in discutia cu presedintele PNL acesta a zis ca nu este de acord si ca, in opinia sa, cele doua functii trebuie detinute de aceeasi persoana", a subliniat Stolojan.

El a precizat ca in intalnirea cu liberalii nu s-a luat nici o decizie referitoare la partid, toate hotararile urmand sa se ia, conform statutului, in Delegatia Permanenta a PNL. "Toti am fost de acord ca aceste probleme trebuie dezbatute strict in organismele PNL si nu in public. Nici o solutie nu poate fi impusa fara o dezbatere libera in care fiecare sa-si spuna opinia si majoritatea sa decida conform statutului", a explicat Stolojan.

Stolojan a atras atentia ca relansarea partidului trebuie discutata "fara presiuni si intimidari la adresa acelora care au curajul sa-si exprime liber opiniile".

La intalnirea cu Stolojan au participat 18 presedinti de filiale si reprezentantii a 24 de organizatii a partidului, precum si mai multi lideri PNL printre care Mona Musca, Bogdan Olteanu si Crin Antonescu. Inaintea sedintei, atat Mona Musca, cat si Stolojan, au afirmat ca asupra parlamentarilor si sefilor de filiala au fost facute presiuni pentru a nu participa la reuniune.

Surse parlamentare care au participat la reuniune au declarat pentru ZF ca Theodor Stolojan le-a spus participantilor, ca dovada de sinceritate, ca retragerea sa din cursa electorala s-a datorat atat oboselii fizice si stresului psihic, dar si calcului electoral, care arata ca Alianta ar fi avut mai mult de castigat prin propulsarea lui Traian Basescu in cursa pentru prezidentiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO