Politică

Tariceanu si Nastase se acuza reciproc de antireforma si politizarea justitiei

09.06.2005, 18:59 19

Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca de vina pentru conditionarea aderarii Romåniei la UE, in 2007, si pentru instituirea clauzelor de salvgardare este guvernarea PSD dintre 2000 si 2004.

a??In timpul mandatului Dumneavoastra, Romånia a incheiat conditionat negocierile de aderare. Nu cu o conditie, au fost 11 conditii pe care, daca nu le indeplinim la timp, nu aderam la UE in 2007. 11 conditii care contin, de fapt, un refuz amånat pentru Romånia. Va revine, deci, o premiera trista in istoria constructiei europenea??, afirma Tariceanu intr-o scrisoare deschisa adresata fostului premier Adrian Nastase, actualmente presedinte executiv al PSD si presedinte al Camerei Deputatilor.

Scrisoarea este un raspuns la un document similar pe care Tariceanu l-a primit, duminica, de la Nastase. Acesta ii scrisese premierului ca Parlamentul nu este a??ghiseu de inregistrare pentru pachetea?? - trimitere la intentia Executivului de a-si angaja raspunderea pe pachetul legislativ privind proprietatea si justitia.

Nastase a trimis respectiva scrisoare in urma apelului premierului, adresat parlamentarilor, de a vota in favoarea pachetului legislativ. Initial, Tariceanu a avut un raspuns verbal si l-a acuzat Nastase ca face parte din categoria a??lupilor tineri din Partidului Comunista??, reactie taxata de Nastase drept a??neprofesionista si neelegantaa??.

Ieri, in scrisoarea deschisa, Tariceanu revine si spune ca, daca PSD ar fi facut reforma la timp, nu mai aveam clauza de salvgardare, iar pericolul amånarii integrarii nu ar fi fost atåt de mare.

Tariceanu acuza guvernarea PSD de cresterea coruptiei si incetinirea procesului de reforma a justitiei, sustinånd ca obiectiile lui Adrian Nastase fata de reforma justitiei in varianta Guvernului sunt a??pretexte care mascheaza adevaratele motive pentru care incearca sa fråneze in continuare reforma sistemului judiciara??.

Nastase a declarat, in mai multe rånduri, ca PSD va initia o motiune de cenzura la angajarea raspunderii, intrucåt pachetul legislativ reintroduce controlul politic in justitie - prin acea prerogativa potrivit careia procurorii sunt avansati sau destituiti de presedinte, la propunerea ministrului justitiei si nu a Consiliului Superior al Magistraturii.

Tariceanu comenteaza pozitia lui Nastase: a??Acum tineti mortis ca nici noi, Guvernul Aliantei D.A, sa nu reformam justitia. Ce inseamna asta? Ori nu vreti ca Romånia sa adere la UE conform calendarului, ori aveti un interes sa tineti justitia in cusca pe care ati creat-o, a ineficientei si a coruptiei! (...) V-ati obisnuit sa fiti ingrijorat. Cam tårziu!a??, spune Tariceanu.

Tariceanu spune ca va apela la procedura angajarii raspunderii deoarece Romånia este intr-o situatie de exceptie, neputånd functiona in lipsa reformelor, motiv pentru care folosirea dreptului de a initia o motiune de cenzura in aceasta situatie va echivala cu o motiune de cenzura impotriva integrarii europene a Romåniei.



Dupa motiune urmeaza Curtea Constitutionala

PSD ar putea ataca la Curtea Constitutionala legile pentru care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea, pe motiv ca asumarea se face, potrivit Legii fundamentale, pe un proiect de lege sau pe o tema de politica generala, nu pe un pachet a??diforma??, a declarat, ieri, liderul PSD Mircea Geoana. Potrivit lui Geoana, motivul constitutional pe care PSD il considera a??valida?? este faptul ca asumarea raspunderii se face pe un proiect de lege sau pe o tema de politica generala. a??Acest pachet de legi - si justitie, si cadastru, si proprietate, si restitutie - este evident un pachet diform, pe care Guvernul si premierul incearca sa-l prezinte ca o obligatie pe linia integrarii europenea??, a spus liderul PSD, apreciind ca aceasta este a??o minciuna sfruntataa??. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO