Politică

Tariceanu si Stolojan isi masoara fortele intre patru ochi

25.07.2005, 19:42 17

Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu va avea astazi o intalnire intre patru ochi cu Theodor Stolojan, la doua zile dupa ce a luat pulsul filialelor pentru a verifica sprijinul de care beneficiaza in partid. Intalnirea dintre actualul si fostul presedinte liberal a fost confirmata, ieri, de secretarul general al PNL Dan Motreanu, care a refuzat sa faca precizari in legatura cu tematica acestei discutii.

Este de asteptat insa ca la aceasta intalnire Theodor Stolojan, in prezent consilier prezidential pe probleme economice, sa aduca lamuriri in legatura cu modul in care va reveni in viata partidului dupa ce saptamana trecuta si-a facut publica intentia de a se implica intr-un proces de schimbare in PNL.

La o zi dupa anuntul lui Stolojan, Tariceanu a avut o intalnire informala, la casa Dante din Bucuresti, cu liderii de filiale liberale, pentru a vedea pe care dintre acestea se bazeaza, in eventualitatea in care pozitia sa va fi pusa sub semnul intrebarii, in conditiile revenirii fostului presedinte PNL.

Conform unei declaratii de presa a secretarului general al PNL, 46 din cei 48 de presedinti de filiale ai PNL au venit vineri la Casa Dante si s-au pronuntat pentru mentinerea unitatii si coeziunii partidului si impotriva organizarii unui Congres Extraordinar al PNL. Conducerea centrala a PNL mai spune ca liderii de filiale s-au pronuntat in unanimitate pentru mentinerea lui Calin Popescu Tariceanu in functia de presedinte al partidului. Sefia guvernului ar trebui sa fie mentinuta de Calin Popescu Tariceanu, in timp ce numai doua filiale, Neamt si Dolj, s-au exprimat "pentru o posibila numire a lui Theodor Stolojan in functia de premier", a mai spus Motreanu.

Pozitia lui Tariceanu in fruntea partidului nu este insa foarte stabila, intrucat sedinta de vineri seara a presedintelui PNL cu sefii de filiale nu a adus clarificarile necesare, sustine Mediafax. Liberalii s-au impartit deja in doua tabere in jurul fiecarui lider, iar dupa intalnirea de la Dante, ambele grupari si-au proclamat superioritatea in ceea ce priveste sustinerea din teritoriu.

Sustinatorii lui Tariceanu spun ca numai cativa dintre fruntasii PNL considera ca revenirea lui Stolojan ar fi benefica pentru fomatiunea liberala. "Ar fi vorba de cel mult 15 filiale care insa nu s-au exprimat foarte concret, ei sugerand mai mult sa se gaseasca un rol pentru Stolojan in cadrul Executivului, sa fie consultat mai des, astfel incat sa se transfere din capitalul sau de imagine catre PNL", spun sursele citate de Mediafax. Nici unul dintre cei care il vor in continuare pe Tariceanu nu a pledat pentru alegeri anticipate, mai spun aceleasi surse.

Apropiatii lui Stolojan, in numar de 25, ar fi afirmat insa ca si-au declarat sustinerea pentru Tariceanu numai in privinta sefiei PNL, pe motiv ca este nevoie de unitate in partid. Cei 25 de lideri locali nu i-ar mai fi acordat increderea lui Tariceanu pentru postul de prim-ministru si i-au reprosat faptul ca nu s-a supus deciziei Delegatiei Permanente a partidului, de a demisiona de la sefia guvernului pentru a provoca alegeri anticipate.

Unii dintre acestia, printre care vicepresedintele Gheorghe Flutur, i-au cerut lui Tariceanu o intalnire imediata cu Stolojan.



Boc bate saua sa inteleaga PNL-ul

In mijlocul acestui scandal, declaratiile de ieri ale presedintelui PD Emil Boc, care cere "mai degraba guvern minoritar decat coabitare cu PSD-ul", nu fac decat sa puna paie peste focul din PNL.

"Cand vorbesc de coabitare, ma refer la mentinerea PSD la conducerile celor doua Camere ale Parlamentului si mentinerea PSD in structurile serviciilor deconcentrate ale ministerelor, care blocheaza, practic, procesul de reforma si integrarea in Uniunea Europeana. Cei care au urechi sa auda", a afirmat Emil Boc.

In ultimele vreme, in mass-media a fost speculata o intelegere a liderului PNL Calin Popescu-Tariceanu cu presedintele executiv al PSD Adrian Nastase (sef al Camerei Deputatilor) care s-a concretizat prin faptul ca social-democratii nu au depus o motiune de cenzura in replica fata de asumarea raspunderii de saptamana trecuta. Cu doua zile inainte, presedintele Traian Basescu a afirmat ca Alianta D.A. mai bine s-ar retrage de la guvernare decat sa guverneze cu PSD-ul. "Daca exista in Alianta oameni politici care se gandesc la o guvernare prin compromisuri cu PSD, mai bine plecam de la guvernare. Spunem poporului ca n-am putut", a afirmat Basescu. doina.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO