Politică

Tariceanu vorbeste de al doilea mandat, iar unii liberali de trecerea in opozitie

08.05.2006, 00:00 12

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a vorbit la finele saptamanii despre ipoteza adjudecarii unui al doilea mandat in fruntea guvernului, insa liberalii certati cu PD cer partidului sa se pregateasca de opozitie. Pe cine reprezinta si in numele cui vorbesc acestia din urma? Cu o explicatie a venit ieri purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.

"In PNL, orice membru poate sa vorbeasca in nume personal, nu neaparat in numele cuiva", isi explica purtatorul de cuvant al liberalilor Eugen Nicolaescu iesirile colegilor sai de la finele saptamanii.

"Am trait multa vreme cu modelul PSD in care tonul era dat de un singur om. Nu este firesc. In PNL exista o pluralitate de opinii si este firesc ca oricine sa exprime opinii, dar daca vorbeste, trebuie sa aiba responsabilitate", spune purtatorul de cuvant al liberalilor, care este si ministrul Sanatatii.

El a comentat astfel declaratii ale colegilor sai, de la finele saptamanii, potrivit carora "Basescu este comunist" (Ludovic Orban), "Boc e caricatura" (Crin Antonescu), "PNL trebuie sa se pregateasca de opozitie" (Ludovic Orban). Asta dupa ce democratii s-au aratat, la randul lor, disproportionat de suparati de faptul ca la o reuniune de partid liberala o actiune a lui Traian Basescu - Comisia pentru studierea regimului comunist - a fost luata in deradere.

Criticile liberalilor au venit la finele saptamanii, in conditiile in care o rezolutie a partidului vorbea cu doar o zi inainte despre strangerea legaturilor in Alianta despre integrarea europeana ca prima dintre preocuparile strategice, totul incununat de o declaratie a premierului Calin Popescu-Tariceanu referitoare la finalizarea cu succes a mandatului sau si la atacarea unui nou mandat. "Aceasta este pozitia oficiala a PNL", afirma Nicolaescu. Or, pozitia oficiala a fost data peste cap de pluralitatea opiniilor din sanul liberalilor. De pilda, Ludovic Orban a vorbit despre ipoteza intrarii in opozitie in cazul in care guvernul Tariceanu va fi schimbat.

Orban sau Crin Antonescu - critici acerbi ai PD - nu sunt printre liberalii de frunte. Nici trecutul lor politic si nici prezentul nu-i califica ca atare. Insa li se permite sa vorbeasca in numele pluralitatii fara sa li se ceara macar sa spuna ca vorbesc in nume propriu. Ceea ce demonstreaza nu doar ca afirmatiile lor sunt tolerate, ci ca sunt si acceptate.

Potrivit lui Nicolaescu, astfel de opinii ar putea fi exagerari, insa el nu uita sa adauge ca si reactia PD la aceste declaratii este exagerata: "Ce, noi sarim cand zice ceva Blaga sau Boc?".

Liberalii s-au reunit la finele saptamanii la Timisoara si au adoptat o rezolutie care le cer democratilor sa dea dovada de unitate, pe fondul unor speculatii referitoare la o posibila intelegere intre PD si PSD pentru sustinerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului. Democratii nu au avut reactie la aceasta rezolutie, insa cateva ore mai tarziu, dupa ce liberalii au ras in hohote la un pamflet al lui Mircea Dinescu la adresa lui Basescu, presedintele PD Emil Boc s-a simtit dator sa intervina si i-a acuzat de dublu limbaj.

Reactia lui Boc a fost si ea disproportionata: "Sunt dezamagit de comportamentul din ultima vreme al PNL. Nu a fost manifestare importanta a lor unde mesajele sa nu fie anti-Basescu si anti-PD, in loc de mesaje care sa ajute la realizarea unei integrari de succes in Uniunea Europeana".

Asadar, in opinia lui Boc, liberalii au dovedit ca sunt lipsiti de moralitate incurajand pamfletul cu critici jignitoare la adresa lui Traian Basescu si implicit impotriva PD.

"Fara Basescu, PNL era in opozitie. Faptul ca acest pamflet jignitor la adresa presedintelui Basescu a fost aplaudat si sustinut la scena deschisa de liderii PNL nu credem ca a fost un accident, ci o actiune regizata. PD si-a propus sustinerea lui Traian Basescu in 2009 si nu credem ca relatiile in Alianta sunt colegiale in aceste conditii", a afirmat Boc.

El a criticat "actiunea duplicitara a colegilor din PNL", care oficial fac apel la unitate, in timp ce "pe la spate" ii critica si jignesc pe democrati. "Daca nu era Basescu, Tariceanu calarea si acum motociclete, in loc sa calareasca Guvernul", l-a secondat vicepresedintele Ioan Oltean.

In lumina acestor declaratii, replica lui Orban le-a parut liberalilor fireasca: "Daca nu era PNL, Basescu dadea cu subsemnatul la parchet pentru casa din Mihaileanu. Sper ca Basescu sa fie ultimul presedinte comunist al Romaniei", a replicat ieri liderul de Bucuresti, Ludovic Orban.

Dincolo de declaratiile razboinice, el a spus si un lucru interesant: anume ca Alianta este tinuta laolalta de reactiile externe si de apropiatul raport de monitorizare al Comisiei Europene. Ceea ce poate insemna nu doar ca animozitatile vor continua dupa raport, ci si ca ar putea avea ca final o ruptura intre PNL si PD. Potrivit lui Orban - a carui ipoteza nu a fost contrazisa de conducerea PNL -, partidul trebuie sa fie oricand pregatiti pentru o conjunctura defavorabila, care sa duca la caderea actualului Guvern si la o eventuala rupere a Aliantei si a coalitiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO