Politică

Tokes il cheama pe Marko Bela sa-si spuna parerea despre autonomie

05.04.2004, 00:00 15



Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania a relansat disputa dintre asa-numitii redicali dn interiorul maghiarimii si conducerea moderata a UDMR. Consiliul a avut, la finele saptamanii, o reuniune la Cluj, unde a cerut, prin itermediul lui Laszlo Tokes, reluarea dialogului dintre cele doua factiuni pe tema autonomiei.



Presedintele CNMT, Tokes Laszlo, a propus, la sedinta Consiliului Permanent al CNMT, liderului UDMR, Marko Bela, ca intalnirea in acest sens sa se desfasoare dupa sarbatorile de Pasti, in zilele de 15, 16, 19 sau 23 aprilie a.c.



"Este absolut necesara unitatea de cauza a maghiarilor pentru autonomie. Acesta este singurul nostru scop prioritar", a precizat Tokes.



El a acuzat politica "duplicitara si ambigua" a conducerii UDMR fata de cauza autonomiei, in conditiile in care a refuzat dialogul initial propus deCNMT in 9 ianuarie 2004, dupa care a lansat propriul apel la dialog comunitatii maghiare.



"Nu vrem sa lasam ca membrii UDMR sa fie indusi in eroare. Sa nu confundam conducerea UDMR cu vointa maghiarilor din Romania. Marko Bela se preface doar ca vrea dialog", a subliniatTokes Laszlo.



Autonomia tinutului secuiesc a facut obiectul unei legislative a unor deputati maghiari, care reprezinta UDMR, dar care sunt activi in interiorul Consiliului National al Maghiarilor. Proiectul a fost respins, inca din momentul depunerii, de catre toate partidele parlamentare si a fost respins si, de facto, la vot, saptamana trecuta, in Camera Deputatilor. Practic, autonomia este un subiect care va parea multa vreme blocat din pricina retinerii pe care o manifesta chiar si lideri ai UDMR, ramasi alaturi de Marko Bela si de PSD.



Cu toate acestea, factiunea condusa de Laszlo Tokes a propus alte forme de autonomie, la reuniunea de la Cluj, asupra carora cere pozitia centrala a UDMR. Este vorba despre autonomia personala si cea a localitatilor. Temele ca atare sunt formulate in cadrul a doua initiative legislative, care vor fi si ele depuse la Parlament.



Asupra soartei acestor proiecte s-a pronuntat oarecum deputatul Szilagy Zsolt, de la UDMR, dar unul dintre liderii Conisliului National al Maghiarilor din Transilvania. El a recunoscut, practic, ca, fara sprijinul mai multor forte, despre autonomie nu se poate vorbi in Parlamentul de la Bucuresti. El a spus ca CNMT intentioneaza sa integreze toate fortele politice maghiare care doresc sa lupte pentru autonomie,inclusiv UDMR. El spune ca, in cadrul dialogului cu UDMR, se va cere Uniunii sprijinirea cauzei autonomiei si clarificarea divergentelor existente intre cele doua formatiuni. Potrivit lui Szilagy, duplicitatea UDMR arputea fi cauzata si de apropierea de PSD.



O alta formatiune care pare sa se desprinda tot mai vizibil de UDMR este Uniunea Civica Maghiara. Reprezentantii acesteia sunt dintre cei care socotesc autonomia necesara. Mai mult decat Coniliul National al Maghiarilor din Transilvania, Uniunea Civica este de parere ca interesele maghiarilor sunt atat de putin reprezentate de catre UDMR incat intentioneaza sa participe separat la alegeri. Pentru cele locale, Uniunea Civica strange deja semnaturi, pentru a desemna, in final, alternative in interiorul etniei maghiare la UDMR.



In aceste conditii, pare tot mai improbabil ca UDMR sa mai intre in parlament, iar autonomia, un proiect foarte indepartat. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO