Politică

Traian Basescu tine Guvernul in sah in cazurile Nicolai si Pacuraru

Traian Basescu tine Guvernul in sah in cazurile Nicolai si Pacuraru

"Paradoxul" presedintelui: Norica Nicolai nu este numita in Guvern, iar Paul Pacuraru nu este suspendat

09.01.2008, 18:26 16

Presedintele Traian Basescu tine Guvernul in sah prin amanarea semnarii decretului de numire in functia de ministru al justitiei a senatoarei Norica Nicolai, propunere transmisa sefului statului de premierul Calin Popescu-Tariceanu in urma cu trei saptamani.
Pana la inchiderea editiei, presedintele nu semnase acest decret. In schimb, el a semnat ieri mai multe decrete de promulgare a unor legi.
De asemenea, presedintele mentine suspansul in privinta suspendarii din functie a ministrului muncii Paul Pacuraru, care se afla in atentia procurorilor, si a trimiterii in fata justitiei a fostului ministru Tudor Chiuariu.
Presedintele a mai procedat in acest fel in momentul in care a refuzat sa semneze decretul de numire a ministrului de externe Adrian Cioroianu. Guvernul s-a adresat atunci Curtii Constitutionale care a decis ca presedintele nu poate refuza numirea in functie a unui ministru. Dar Constitutia nu prevede un termen pana la care presedintele poate semna un decret de numire. Ea spune doar ca "in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii dintre membrii Guvernului".
Asadar, arma presedintelui este aceea a amanarii numirii unor membri ai Guvernului. Numai ca intarzierea numirii in functie a ministrului justitiei se petrece la distanta de doar cateva saptamani de aparitia unui raport al Comisiei Europene pe acest domeniu, document care, potrivit unor surse de la Bruxelles, va fi foarte dur, criticand activitatea magistratilor si pe cea a procurorilor. Daca lucrurile nu se remediaza pana in vara, Comisia va activa clauza de salvgardare, ceea ce inseamna ca deciziile instantelor romanesti nu vor fi recunoscute in Uniunea Europeana.
Nicolai ar urma sa il inlocuiasca in functia de ministru pe Tudor Chiuariu care a demisionat la 9 decembrie anul trecut in urma amenintarii presedintelui Traian Basescu ca il va suspenda din functie si il va trimite in fata procurorilor. Chiuariu este acuzat de procurori ca si-a dat acordul pentru trecerea unui teren al Postei din proprietatea publica a statului in cea privata, in vederea unei asocieri cu o firma privata, prejudiciind statul.
Curtea Constitutionala a decis la finele anului trecut ca presedintele nu are nevoie de niciun filtru pentru a suspenda un ministru impotriva caruia a inceput cercetarea penala. In prealabil, Chiuariu suspendase Comisia speciala de la Cotroceni care dadea avizul pentru urmarirea ministrilor si o inlocuise, modificand legea raspunderii ministeriale, cu o comisie de judecatori. Curtea a spus insa ca acest lucru nu este constitutional (el incalca principiul separarii puterilor in stat), adaugand ca presedintele nu are nevoie de niciun aviz pentru a decide suspendarea unui membru al Cabinetului daca impotriva sa a fost inceputa urmarirea penala.
Chiuariu a demisionat sub aceasta amenintare a suspendarii din functie. Desi a trecut o luna de atunci, presedintele nu l-a trims in fata procurorilor. Nu a facut acest lucru nici in cazul altui ministru cercetat - Paul Pacuraru - acuzat de procurori de trafic de influenta intr-o afacere in care este implicat si fiul sau.
Presedintele poate suspenda orice ministru impotriva caruia a fost depusa o plangere daca procurorii ii cer acest lucru. Cum lupta dintre Guvernul liberal si Presedintie este pe viata si pe moarte liberalii se tem, potrivit unor surse din partid, ca seful statului va folosi din plin aceasta prerogativa pentru a remania el insusi Guvernul, desi nu are aceast drept constitutional. Dar acest lucru se poate petrece pentru ca suspendarea este valabila doar 45 de zile. Daca procurorii nu termina cercetarea in acest interval (dispunand continuarea urmaririi sau scoaterea de sub urmarire penala), ministrul este obligat sa demisioneze.
In acest mod a fost eliminat din guvern fostul ministru al apararii Teodor Atanasiu, care a fost suspendat din functie in urma unei plangeri impotriva sa a fostului consilier prezidential Adriana Saftoiu. Dupa ce a trecut termenul legal de 45 de zile, procurorii l-au scos pe Atanasiu de sub urmarirea penala, dar el fusese deja inlocuit.
Chiuariu a fost cel de-al patrulea ministru al cabinetelor Tariceanu care a renuntat la mandat din cauza problemelor cu Justitia. Primul a fost Teodor Atanasiu, urmat de ministrul comunicatiilor Zsolt Nagy - acuzat in cazul privatizarilor din Energie - ministrul agriculturii Decebal Traian Remes, care a demisionat fiind acuzat de coruptie, si fostul ministru de stat George Copos, implicat in dosarul Loteria. Fostul ministru al economiei Codrut Seres (PC) este si el acuzat in dosarul privatizarilor din Energie, insa el a plecat din Guvern, odata cu ceilalti colegi din partid, inainte de declansarea urmaririi penale impotriva sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO