Politică

Transparency International: Oamenii nu simt in viata de zi cu zi eficienta masurilor anticoruptie

02.05.2006, 00:00 14

Combaterea coruptiei in institutiile statului nu a evoluat semnificativ in ultimul an, sanctionarea coruptiei pare ca a stagnat, iar cetatenii nu au simtit ei insisi ca sunt mai aparati, releva raportul anual al Transparency International Romania (TI-Romania), dat publicitatii ieri.

Documentul recomanda integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, dar propune monitorizarea luptei anticoruptie de catre institutiile UE si dupa aceasta perioada.

Raportul dat publicitatii ieri, care acopera perioada martie 2005-martie 2006, releva ca in sanctionarea coruptiei nu se constata o imbunatatire fata de anii anteriori, pe de o parte din cauza faptului ca dosarele instrumentate de Departamentul National Anticoruptie (fostul Parchet National Anticoruptie) nu au ajuns inca in justitie, iar pe de alta parte, din cauza unei "tendinte a clasei politice de a se proteja".

"Examenul final al DNA va fi in instanta de judecata. Va fi important de vazut daca vor fi nu numai rechizitii, ci si sanctiuni", a declarat ieri Victor Alistar, director executiv al institutiei.

Raportul TI a fost transmis Comisiei Europene care, potrivit autorilor, il va folosi in elaborarea raportului de monitorizare care va fi publicat la 16 mai.

Coruptia este tema cea mai criticata in toate rapoartele institutiilor europene, iar recomandarea "prindeti pestii cei mari ai coruptiei", adresata de oficialii europeni Bucurestiului, a facut cariera.

Saptamana trecuta, premierul Calin Popescu-Tariceanu declara unei publicatii olandeze ca, in Romania, coruptia nu mai constituie o mare problema. Raportul TI spune ca, in domeniul institutional, au fost luate unele masuri bune, dar ele nu se vad inca la nivelul oamenilor de rand.

"Din perspectiva cetateanului nu exista o implementare reala a masurilor anticoruptie", spune Iulia Stanescu, consilier al Transparency International Romania.

Asadar, la nivel legislativ si institutional, s-a facut cate ceva, dar lipseste impactul luptei anticoruptie in privinta micii coruptii. In domeniul sanatatii si educatiei, domenii unde coruptia afecteaza in mod direct cetateanul, raportul a constatat "o vulnerabilitate mare la coruptie". Relatia medic-pacient, elev/parinte-profesor nu s-a schimbat in ultimul an din perspectiva micii coruptii.

Raportul s-a concentrat pe analiza celor trei planuri care constituie componentele unei strategii anticoruptie: prevenire, combatere si sanctionare. TI-Romania considera ca, in ceea ce priveste prevenirea actelor de coruptie, o mare problema o reprezinta incapacitatea de a gasi solutii pentru conflictele de interese, incompatibilitati si controlul averilor, aceasta situatie fiind generata de lipsa unei institutii care sa monitorizeze si sa sanctioneze aceste acte.

La nivelul combaterii coruptiei in perioada martie 2005-martie 2006, documentul TI spune ca s-a imbunatatit "cadrul normativ care interzice reesalonarile si scutirile de la plata datoriilor catre bugetul de stat, fapt ce a redus vizibil tendinta de tratamente preferentiale pe criterii de clientela politica".

Raportul recunoaste ca se pot nota progrese in domeniul combaterii coruptiei, dar in acelasi timp "ritmul reformelor trebuie sa fie in continare foarte sustinut". "Drumul Romaniei in lupta anticoruptie nu mai poate face cale intoarsa", a conchis directorul executiv al TI-Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO