Politică

UDMR are concurenta serioasa in interior din partea Uniunii Civice Maghiare

26.07.2004, 00:00 17

UDMR are un concurent serios in interiorul comunitatii maghiare, reprezentat de Uniunea Civica Maghiara, care doreste sa participe cu candidati proprii pe listele Uniunii.
Este vorba despre o fractiune din UDMR, Uniunea Civica Maghiara, condusa de deputatul Zsolt Szilagyi, care, in ultimii patru ani, s-a indepartat tot mai mult de conducerea moderata a Uniunii, aducand in pragul scindarii formatiunea care a reprezentat etnia timp de mai bine de 14 ani.
Doua sunt platformele care au indepartate aceasta fractiune de UDMR. Pe de o parte, este vorba de colaborarea cu PSD, care a fost incriminata de catre Uniunea Civica Maghiara. Pe de alta parte, este vorba despre o solicitare care mereu a animat spiritele in Romania - autonomia secuilor.
Astfel, s-a remarcat in ultima vreme o indepartare a celor doua componente care reprezinta comunitatea maghiara intr-atat incat, la alegerile loclale, civicii maghiari au candidat separat de Uniune. Ei au vrut sa se inregistreze ca formatiune independenta, insa autoritatile statului nu au fost de acord. Asa s-a ajuns la prezentarea, in secuime, a unor candidati independenti (din partea civicilor maghiari), care s-au constituit in contracandidati ai Uniunii. Au si castigat in unele locuri, cel mai important fiind postul de primar la Odorheiul Secuiesc.
Acum, civicii maghiari doresc ca si la alegerile din toamna, pentru intrarea in Parlament, sa aiba reprezentanti in forul legislativ. Numai ca, in acest caz, nu ar avea nici o sansa sa depaseasca pragul legal, de cinci procente. Daca ar merge separat, si UDMR ar avea probleme in atingerea pragului. De aceea, civicii au propus ca, de aceasta data, cand UDMR face alegerile preliminare pentru alcatuirea listelor parlamentare (care au fost organizate de fiecare data in ultimii 14 ani), comunitatea sa aiba de ales intre reprezentantii celor doua formatiuni. Cu alte cuvinte, sa fie liste comune, dar care reprezinta formatiuni diferite. Uniunea Civica Maghiara sustine ca, astfel, ar exista o reprezentare echitabila a curentelor din sanul etniei.
Cei de la UDMR, reprezntati de Marko Bela, liderul Uniunii, nu accepta propunerea civicilor. Marko Bela a spus ca UDMR nu poate imparti locurile pe liste. El a vorbit in numele UDMR. In cadrul Uniunii insa mai exista voci care sunt mai degraba de acord cu solicitarea civicilor. Una dintre ele ste a lui Peter Ekstein Kovacs, liderul platformei liberale, din Cluj, care doreste ca la alegerile preliminarii sa se imparta locurile cu civicii. Ekstein Kovacs este si una dintre vocile care s-au pronuntat impotriva unei colaborari a UDMR cu PSD. Dealtfel, dupa alegerile locale, acesta a determinat filiala UDMR de la Cluj sa treaca din barca PSD in cea a Aliantei PNL-PD, pe care a ajutat-o sa obtina, la vot, postul de presedinte al Consiliului judetean Cluj, in schimbul posturilor de vicepresedinte al Consiliului. Urmarea a fost ca PSD a rupt protocolul local dintre cele doua formatiuni.
Uniunea Civica Maghiara, reprezentata de Zsolt Szilagyi, critica parteneriatul cu PSD. Szilagyi a spus ca "UDMR nu mai reprezinta nici valorile democratice, nici straduintele comunitatii maghiare. Sunt preocupati mai mult de business-urile proprii, de oligarhia PSD-ista", decat de reprezentarea consecventa a programului UDMR". El l-a acuzat pe liderul UDMR ca "gaseste dialogul mult mai usor cu domnul Nastase decat cu semenii sai".
Dupa alegerile locale, Zsolt Szilagyi, care este deputat ales pe listele UDMR, s-a desprins din grupul parlamentar al Uniunii si s-a declarat independent.
O alta problema pentru care militeaza civicii maghiari este obtinerea autonomiei secuilor. Au inaintat si un proiect de lege in acest sens in Parlament. Nu a fost supus dezbaterii parlamentare. Ei cer acum organizarea unui referendum pe aceasta tema.
 In acest demers, civicii sunt sustinuti din Ungaria de catre opozitia reprezentata de FIDESZ, partidul de dreapta, cu accente nationaliste, condus de Viktor Orban, cel care a fost si premier la Budapesta (cand FIDESZ era la guvernare), pana in 2000.
Orban a fost la Bucuresti la Scoala de Vara de la Tusnad, la care participa de la inceputul anilor 90, si a facut o pledoarie pentru autonomie. El a spus ca autonomia trebuie ceruta acum, pana cand Romania va intra in UE, pentru ca acum ar exista un curent prielnic.
La astfel de solicitari a raspuns unul dintre liderii PSD - Vasile Puscas, ministrul Integrarii in UE. Puscas a prezentat o replica oficiala la declaratiile lui Zsolt Szilagyi. Astfel, Puscas a considerat ca solicitarile deputatului maghiar amintesc de retorica potrivita secolului XIX, care suna strident in secolul nostru. El a precizat ca afirmatiile deputatului aduc a nationalism care urmareste avantaje politice, iar UE nu promoveaza scindarea statelor nationale, ci coeziunea statelor membre ale UE.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO