Politică

UDMR este curtata si de putere si de opozitie

07.07.2004, 00:00 32

Cu un procent constant de 6-7% din sufragiile electoratului, UDMR ar putea inclina balanta politica si dupa alegerile parlamentare din toamna. Formatiunea maghiara este luata in calcul ca potential partener la guvernare atat de PSD cat si de Alianta PNL-PD. In plus, premierul ungar Peter Medgyessy, aflat pentru cateva zile in Romania, a indemnat maghiarii din Transilvania sa nu-si risipeasca votul si sa voteze "intr-o directie unitara". Premierul ungar a spus ca a ajuns la aceasta concluzie dupa ce presedintele UDMR, Marko Bela, i-a prezentat o situatie a alegerilor locale. La scrutinul local, UDMR a fost pentru prima data concurata din interior, prin prezentarea unor candidati independenti, membri ai Consiliului National al Maghiarilor, o formatiune constituita de etnicii maghiari nemultumiti de politica Uniunii.
Aparitia pe scena politica a inca unei formatiuni maghiare nu a redus, se pare, "popularitatea" UDMR.
Partidul de guvernamant nu a dat inca un mesaj raspicat in privinta politicii de aliante, insa nu a ascuns faptul ca dupa alegerile parlamentare ar prefera un parteneriat cu UDMR. De altfel, Uniunea a spijinit in ultimii patru ani partidul de guvernamant. Imediat dupa alegerile locale au aparut unele tensiuni in teritoriu intre PSD si UDMR, soldate in judetele Cluj, Mures, Bistrita-Nasaud si Covasna cu ruperea protocolului de colaborare. PSD a acuzat de tradare Uniunea intrucat in aceste judete a sprijinit Alianta PNL-PD.
De cealalta parte, PNL si PD privesc acest sprijin ca pe o premisa pentru un parteneriat post-electoral. Presedintele PD, Traian Basescu, a spus ieri ca UDMR ar fi cel mai "confortabil" partener pentru Alianta PNL-PD, dupa scrutinul parlamentar. Intrebat daca Alianta D.A. nu este deranjata de jocul la doua capete al UDMR - in teritoriu a colaborat atat cu PSD cat si cu PNL si PD - Basescu a raspuns ca "n-ar fi ei daca nu ar juca la doua capete. Si-ar pierde farmecul de a exista pe piata politica romaneasca".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO