Politică

UDMR forteaza mana PSD in an electoral

15.12.2003, 00:00 46



Presedintele UDMR, Marko Bela, a conditionat sustinerea in Parlament a PSD, anul viitor, de reamplasarea Statuii Libertatii de la Arad. In fata delegatilor Consiliului Reprezentantilor Unionali ai UDMR (CRU) de la sfarsitul saptamanii, Marko Bela a spus ca un eventual protocol cu partidul de guvernamant pentru 2004 va fi semnat numai dupa indeplinirea prevederilor privind Statuia Libertatii de la Arad.



Marko a spus ca in privinta Statuii Libertatii se contureaza deja o solutie de compromis, insa pana cand aceasta problema nu va fi rezolvata nu discuta despre ceea ce se va intampla in 2004.



Presedintele UDMR a adaugat ca, in ceea ce priveste cealalta problema ramasa nerezolvata, respectiv infiintarea celor doua facultati maghiare la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, nu este usor sa le infiintezi cand "rectorul care se impotrivesteinfiintarii este laudat din cap pana in picioare de episcopul reformat de Piatra Craiului, intr-o declaratie a sa, in care afirma chiar ca partenerul sau de negocieri «este trup si suflet adept al transformarilor»". "Sa nu ne miram ca dupa ce au cules atatea laude din partea maghiara, nici rectorul, nici colegii sai nu se grabesc sa faca nimic pentru infiintarea celor doua facultati maghiare".



Lucrarile de reamplasare a Statuii Libertatii au inceput in vara si au fost sistate de autoritati in 5 septembrie, pentru ca inspectorii in constructii sustin ca au descoperit unele nereguli in documentele de autorizare a lucrarii. Pana la momentul sistarii lucrarilor, Asociatiapentru Reamplasarea Statuii Libertatii, care a finantat proiectul cu fonduri de la comunitatea maghiara, a reusit sa ridice doar soclul, care a costat aproximativ 15.000 de euro. Lucrarile s-au desfasurat in baza unor autorizatii emise de Primaria Arad, iar locul de amplasare a fost aprobat de Consiliul Local Muncipal, in 2002.



Ministerul Culturii nu a fost de acord insa cu proiectul, spunand ca in Arad este mai potrivit un parc al reconcilierii romano-maghiare, in care sa troneze si monumente din istoriaromanilor.



Reamplasarea la Arad a Statuii Libertatii era unul din punctele forte ale protocolului PSD - UDMR, care prevedea si termene precise, repectiv finalizarea lucrarii pana la sfarsitul lunii septembrie 2003. Din cauza divergentelor aparute intre UDMR si autoritati, la nivel local a fost suspendat protocolul, in luna octombrie.



Statuia Libertatii a fost instalata in Arad in anul 1880, la comemorarea executiei a 13 generali revolutionari antihabsburgici. Monumentul a fost demontat in 1924, la ordinul Guvernului Ionel I.C. Bratianu si pastrat in Cetatea Aradului, intr-o unitate militara. Guvernul Radu Vasile a aprobat, la 20 septembrie 1999, o hotarare prin care Statuia Libertatii era transferata in administrarea Ordinului Minoritilor din Arad.



UDMR este aliatul de facto al PSD in Parlament. Cu sprijinul formatiunii maghiare, partidul de guvernamant reuseste sa detina majoritatea parlamentara, fapt ce-i permite sa promoveze initiativele guvernamentale. PSD si UDMR au incheiat o intelegere politica dupa alegerile din 2000, care este renegociata si parafata la inceputul fiecarui an. Cele doua formatiuni au insa reuniuni saptamanale in care se consulta in legatura cu promovarea unor actiuni politice. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO