Politică

Unda verde pentru modificarea legilor anticoruptie

25.03.2005, 00:00 12


Proiectul Planului de actiune pentru combaterea coruptiei - in baza caruia vor fi revizuite legi importante precum legea falimentului sau cea a reesalonarii datoriilor - a fost facut public de Ministerul de Justitie.


Intocmit pe baza raportului de audit al Freedom House Washington, care a starnit aprige dispute, documentul trebuie adoptat pana la sfarsitul acestei luni, pentru a se respecta cele convenite cu autoritatile de la Bruxelles, la incheierea negocierilor de aderare, in decembrie trecut.


Atunci, Romania a acceptat constrangerile unei clauze de salvgardare speciale, pentru 11 domenii referitoare la justitie si concurenta, unul dintre acestea fiind elaborarea Planului anticoruptie, pentru 2005-2007, pana la 31 martie curent.


Teoretic, dupa aceasta data, daca Planul nu este aprobat, Comisia Europeana poate recomanda sefilor de state si de guverne ai UE amanarea aderarii cu un an.


Proiectul propune termene pentru elaborarea unor proiecte de lege pentru combaterea coruptiei - in sensul inaspririi pedepselor pentru delicte de coruptie.


Unul dintre proiectele cuprinse in document se refera la legea antievaziune, promisa de Guvern inca din campania electorala, dar a carei aparitie intarzie. Premierul Calin Popescu- Tariceanu a promis elaborarea acestei legi pana la 31 martie, dar in proiectul strategiei anticoruptie termenul a fost decalat - se vorbeste de aparitia legii in luna mai.


Proiectul legii antievaziune se afla in draft la Ministerul de Finante si prevede pedepse foarte aspre. Evaziunea, indiferent de nivel este considerata infractiune. Pedeapsa cu inchisoarea pentru evazionisti variaza de la 2 la 20 de ani. Exista si posibilitatea platirii unei amenzi, dar numai dupa condamnarea penala, in prima instanta, si numai dupa recuperarea intregii pagube. In plus, cei care au fost condamnati pentru evaziune nu mai pot conduce o firma vreme de 10 ani. Potrivit documentului, pana in luna mai va fi revizuta si legislatia privind falimentul, in vreme ce noua legislatie privind reesalonarile si scutirile de la plata taxelor va fi elaborata pana in iunie.


Luna mai va aduce clarificari si in privinta extinderii competentelor PNA cu privire la combaterea criminalitatii organizate sau la scoaterea institutiei de sub coordonarea Parchetului General. Vor fi elaborate si norme care vor reglementa raspunderea procurorului general pentru performantele lui de conducator al institutiei.


Un termen mai lung a fost rezervat legislatiei privind cresterea rezistentei la coruptie a sistemului  judiciar - legislatia va fi elaborata pana in septembrie.


Auditul Freedom House Washington, pentru 2001-2004, pe baza caruia a fost elaborat planul anticoruptie pentru 2005-2007 a impartit justitia in doua tabere, Ministerul de Justitie, pe de o parte, si PNA, Parchetul General si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pe de alta.


PNA si-a elaborat un punct de vedere asupra raportului in care critica dur auditul Freedom House. Parchetul General a criticat si el raportul, dar nu a facut inca observatii oficiale pe marginea lui.


CSM a amanat, pentru saptamana viitoare, discutarea documentului, dar a emis unele ipoteze. Presedintele CSM, Dan Lupascu, a spus ca CSM va decide saptamana viitoare care dintre recomandarile din raport pot fi pastrate, care nu si care "sunt litera de lege".


Abordarea CSM a fost calificata de ministrul justitiei, Monica Macovei,  drept "hazlie", pentru ca, spune ea, nu CSM are competente in elaborarea strategiei anticoruptie, ci Guvernul: "Guvernul decide ce preia din aceasta evaluare a Freedom House". Urmarea a fost elaborarea proiectului Planului anticoruptie inainte de precizarea punctului de vedere al CSM.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO