Politică

Vadim Tudor, uns sef la Senat cu ajutorul PD-L-ului lui Basescu

Vadim Tudor, uns sef la Senat cu ajutorul PD-L-ului lui Basescu

Liberalii sustin ca surprinzatoarea intelegere dintre PD-L si PRM nu era posibila fara incuviintarea lui Traian Basescu

03.09.2008, 19:30 32

PD-L i-a cedat ieri liderului PRM Corneliu Vadim Tudor fotoliul de vicepresedinte al Senatului, lucru care le-a adus imediat democrat-liberalilor apropiati presedintelui Basescu acuzatii venite din partea PNL referitoare la o viitoare alianta intre Partidul Romania Mare si PD-L.
Corneliu Vadim Tudor era ieri pe cale sa-si piarda functia de vicepre-sedinte al Senatului in urma denuntarii de catre PC (acum in alianta cu PSD) a unui protocol semnat dupa alegerile parlamentare din 2004, o intelegere prin care era convenit ca in cele doua sesiuni ale Parlamentului din 2008, pana la sfarsitul legislaturii, functia de vice-presedinte al Senatului, care revenea PC, sa fie acordata PRM, iar functia de secretar al Senatului sa revina pe tot parcursul legislaturii conservatorilor.
Luni, PC a trimis o adresa Biroului Permanent al Senatului prin care anunta ca functia de vicepresedinte al Senatului in sesiunea septembrie-decembrie 2008 va fi ocupata de Corneliu Pascu (conservator). Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu le-a cerut celor doua partide sa negocieze. Conservatorii nu au cedat, dar salvarea lui Corneliu Vadim Tudor a venit din partea PD-L.
PRM si PD-L au semnat ieri un acord dupa o convorbire intre Corneliu Vadim Tudor si liderul democrat-liberalilor Emil Boc prin care PD-L ceda propria-i pozitie de vicepresedinte Partidului Romania Mare, in schimbul obtinerii a doua posturi de secretar general la Senat si Camera Deputatilor si a presedintiei Comisiei economice a Senatului.
In conducerea Senatului PD-L are acum doar un secretar si un chestor, (dupa ce a renuntat la pozitia de vicepresedinte ce i se cuvenea in favoarea liderului PRM), decizie votata ieri de senatori. Conducerea Senatului este com-pusa din presedinte, patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori. Aceste pozitii, in afara de cea a presedintelui (ales pentru patru ani) sunt negociate in fiecare sesiune parla-mentara si ocupate in functie de importanta fiecarui partid.
PD-L avea dreptul in aceasta sesiune la o pozitie de vicepresedinte, dar a renuntat la ea pentru functii mult mai mici.
Corneliu Vadim Tudor a admis ieri ca a vorbit cu Boc si ca, in schimbul pastrarii functiei de vicepresedinte (pe are a ocupat-o in sesiunea trecuta), va sustine in Parlament initiativele PD-L precum motiunile simple anuntate de aceasta formatiune.
Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu (PNL) vede in aceasta intelegere care este punctuala la prima vedere o posibila alianta de guvernare viitoare. "Dupa ce s-a asociat cu partidul lui Gigi Becali (seful PNG - n.n.) pentru a-si pastra controlul asupra sectoarelor Bucurestiului, acum arata (PD-L - n.n.) ca este dispus sa faca o alianta cu PRM, chiar pentru a nu ramane izolat pe scena politica. Le doresc mult succes in viitoarea fuziune cu PNG si PRM", a comentat Olteanu.
Afirmatiile sale se refera la faptul ca, in urma alegerilor locale, PD-L a facut o alianta cu PNG in Consiliul General al Capitalei (CGMB), cele doua partide avand acum majoritatea - cu observatia ca, desi are doar doi consilieri, partidul lui George Becali a obtinut un post de viceprimar. Alianta dintre PD-L si PNG are in CGMB cu doar doua voturi peste opozitia constituita acum de PSD si PNL.
Alti liberali au mers ieri si mai departe, afirmand ca intelegerea din Senat dintre PD-L si PRM nu era posibila fara acordul lui Traian Basescu.
"O intelegere dintre PD-L si PRM nu putea sa o faca PD-L singur, de capul lui. A fost cu acordul lui Traian Basescu si al lui Emil Boc.
De altfel, Corneliu Vadim Tudor a si recunoscut ca a discutat cu Emil Boc si a facut acest troc politic intre PD-L si PRM, ca lucrurile sa fie foarte clare", a sustinut liderul senatorilor liberali Puiu Hasotti. O astfel de intelegere este insa infirmata de Emil Boc si de Corneliu Vadim Tudor.
"Este o chestiune punctuala intre grupurile parlamentare", a declarat Boc care a exclus si o eventuala colaborare politica intre PD-L si PRM.
"Nu pot anticipa (coalitia cu PD-L - n.n.), dar singura noastra grija este sa nu fim furati la alegeri", a comentat la randul sau Corneliu Vadim Tudor.
Lupta electorala viitoare va fi stransa in conditiile in care doar trei partide - PNL, PD-L si PSD - sunt sigure acum ca vor intra in Parlament. Sondajele arata ca atat PRM, cat si PNG ar putea ramane in afara Legislativului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO